Udruženje Dlan Zenica: Seminar o razvojnim teškoćama

U Zenici je u okviru projekta Funkcionalna sposobnost osoba sa invaliditetom kao glavni faktor za poboljšanje kvaliteta života cijele porodice, danas održan seminar za ovu populaciju, a posvećen temi razvojnih teškoća.

Organizatori su bili Savez udruženja osoba sa cerebralnom paralizom Federacije BiH, koji realizuje pomenuti projekat i njegova članica Udruženje Dlan, koje okuplja roditelje osoba oboljelih od mikrocefalije i hidrocefalusa na prostoru ZDK.

U okviru projekta radi se kućna fizikalna i kućna okupaciona terapija za 120 korisnika, odnosno djece i odraslih sa cerebralnom paralizom, kao i seminari koji pružaju podršku njihovim porodicama, – ističe profesor doktor Emira Švraka, predsjednica Saveza uduženja osoba sa cerebralnom paralizom na prostoru Federacije BiH.

Rad na terenu zajedno sa porodicama, koje imaju osobe oboljele od cerebralne paralize veoma je bitan segment u ovom projektu, a posebno u životu ove populacije, – ističe Selvedin Dedić, predsjednik Udruženja Dlan na prostoru ZDK.

I današnji seminar u Zenici bio je dio ovog projekta, a teme su bile fizičke, psiho-fizičke i senzorne teškoće djece i osoba sa teškoćama u razvoju, a organizovan je takođe u cilju pružanja podrške ovoj populaciji i poboljšanju kvaliteta njihovog života.

Ovim skupom Udruženje Dlan simbolično je obilježilio sedmu godišnjicu svog djelovanja na prostoru ZDK. (V.J.)