Skupština ZDK usvojila Prijedlog Zakona o osnovnoj školi

Nakon višesatne rasprave Skupština Zeničko dobojskog kantona usvojila je Prijedlog Zakona o osnovnoj školi. Prihvaćene su i izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima,te izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima. Sjednica je održana u sali Gradskog vijeća Zenica, zbog rekonstrukcije sale 301 u sjedištu kantonalne vlade.

Zakon o osnovnoj školi ZDK izazvao je najviše pažnje zastupnika kantonalne skupštine. Podneseno je dvadesetak amandmana, ali većina nije prihvaćena.

Najviše amandmana podnijeli su zastupnici DF-a i SDP-a.

Najviše primjedbi u raspravi po Zakonu bilo je oko ograničenja dužine relacije za plaćanje prevoza đaka,svrhe proljetnog raspusta, pitanja uvođenja naknade za članove Školskih odbora,kao i ukupne udžbeničke politike. Neki od zastupnika su ukazali da devetogodišnje obrazovanje nije donijelo pozitivne efekte. Zakon je, inače, usaglašen sa sindikatom kao socijalnim partnerom, ukazao je Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja ZDK.

Skupština je prihvatila i izmjene Zakona o unutrašnjim poslovima koji tretiraju uslove za kandidate za policijskog komesara. Resorni ministar najavljuje skoro donošenje novog nacrta ovog Zakona na kojem insistira OHR, u dijelu budžetskog razdvajanja Uprave policije, radi veće samostalnosti.

Usvojene su i izmjene Zakona o policijskim službenicima, usklađene sa tekstom istovjetnog federalnog zakona u dijelu uslova i visine penzija za policijske službenike.

Skupština je podržala Inicijativu Ibrahima Plančića za donošenje Zakona o turističkim zajednicama.

Nakon ove tačke sjednica je prekinuta ,a termin nastavka bit će naknadno određen.

(Šerif B.)