Mehmed Đerahović osuđen na dvije i po godine zatvora zbog gušenja trojice ilegalnih kopača uglja

Mehmeda Đerahovića Općinski sud u Zenici je osudio na dvije i po godine zatvora zbog radi organizovanj ilegalnog kopanja uglja u improvizovanoj jami na deponiji industrijskog otpada Rača, u periuodo od 2012. do 2016. godine.

Prema optužnici Đerahović se teretio da je organizovao ilegalno iskopovanje uglja u improvizovanoj jami te da je 15. avgusta 2016. godine zajedno s D. A., Sedžadom Đerahovićem, Huseinom Delićem i Amirom Arnautovićem, došao na lokalitet Okrumak kod Zenice s namjerom da navedeni za njega iskopavaju ugalj za dnevnice, objavio je Klix.ba

Iako je bio svjestan da ovakav način nelegalnog iskopavanja uglja može ugroziti živote ljudi i olako držeći da do toga neće doći, nakon što su Arnautović, Delić i Sedžad ušli u jamu kako bi počeli kopati ugalj, zbog povećane koncentracije ugljendioksida i nedostatka kisika za normalno disanje, bez odgovarajuće opreme, nastupila je smrt gušenjem trojice muškaraca.

Nesretni mladići su, prema navodima njihovih poznanika, u ilegalnim jamama kopali ugalj kako bi zaradili za puko preživljavanje, a iza njih su ostale porodice.