Eko forum: Obustavljena istraga protiv ArcelorMittala, o tužbi protiv resornog ministarstva i FUZIP-a i dalje se šuti

Nakon dvije i po godine Kantonalno tužilaštvo u Zenici donijelo je naredbu o neprovođenju istrage protiv privrednog društva Arcelor Mital Zenica, zbog krivičnog djela onečišćenja okoliša.

Udruženje „Eko forum“ najavilo je podnošenje pritužbe glavnom kantonalnom tužitelju.

Prijavu protiv privrednog društva Arcelor Mital Zenica, federalnog ministarstva za okoliš i turizam i Federalne uprave za inspekcijske poslove, zenički Eko forum je podnio u septembru 2015. godine. Predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja, Samir Lemeš, ističe da je po prvom predmetu i to nakon dvije i po godine i brojnih upita, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona donijelo naredbu o neprovođenju istrage.

U obrazloženju Tužilaštva navodi se da istraga nije provedena jer nema umišljaja, odnosno, nije bilo namjere da se zagađuje.

Lemeš napominje da Eko forum nikada nije ni imao namjeru da se zatvori Mital nego da se uvede u zakonske okvire zagađenja koja oni ispuštaju.

-Obrazloženje Kantonalnog tužilaštva potpuno je neutemeljeno, što najbolje potvrđuju nedavni nalazi i mjerenja federalne inspekcije, kaže Lemeš.

Na samu odluku. Eko forum će podnijeti pritužbu glavnom kantonalnom tužitelju. Po pitanju prijava protiv federalnog ministrstva za okoliš i turizam i Federalne uprave za inspekcijeske poslove, za što je nadležno Tužilaštvo Sarajevskog kantona, u Eko forumu i nakon dvije i po godine ne znaju ništa,

mada su u nekoliko navrata od Tužilaštva tražili povratnu informaciju. (R. Šabanović)