Slatkiši iz BiH vraćeni s granice zbog kancerogenih tvari, akrilamida / BiH ne propisuje kontrolu

S granice između naše države i Hrvatske prije nekoliko dana ponovo je vraćeno šest pošiljki konditorskih proizvoda, koji su bili namijenjeni evropskom tržištu, objavio je Dnevni avaz.

Bh. proizvodi vraćeni su zbog povećanog prisustva hemijskog elementa akrilamida, za koji stručnjaci navode da je kancerogen.

Prvi slučaj vraćanja bh. konditorskih proizvoda sa evropske granice zabilježen je krajem prošle godine. Od tada do danas važi zabrana izvoza na evropsko tržište bh. proizvoda koji ne ispunjavaju normative EU, vezane uz sadržaj ovog, kako se vjeruje, za zdravlje štetnog hemijskog elementa.

Direktor Agencije za sigurnost hrane BiH, Džemil Hajrić, kaže za Avaz da je nakon prvog incidenta i vraćanja pet pošiljki bh. proizvoda s evropske granice održana stručna rasprava na kojoj su proizvođači upoznati s preporukama Evropske komisije.

”Prema našim informacijama, mnoge kompanije krenule su s revidiranjem svojih tehnoloških postupaka, a sporne pošiljke na siguran način su uništene. Ista sudbina čeka i ovih šest pošiljki”, rekao je Hajrić.

No, kako pojašnjava, problem predstavlja i činjenica da ne postoji zakonska regulativa o dozvoljenom sadržaju akrilamida u konditorskim i drugim proizvodima. Agencija je zbog toga počela s izradom pravilnika o dozvoljenom nivou akrilamida u hrani, odnosno počeli su s preuzimanjem evropske legislative.

”Pripremili smo nacrt ovog podzakonskog akta koji je već dostavljen na mišljenje nadležnim entitetskim institucijama, a nakon što dobijemo komentare i sugestije, materijal će biti proslijeđen Vijeću ministara BilI. Nakon toga proizvođačima ćemo predstaviti njihove nove obveze kada je riječ o procesu proizvodnje hrane”, rekao je za Avaz, Džemil Hajrić.