Osumnjičenima u slučaju vareška Šumarija određen jednomjesečni pritvor

Sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Zenici prihvatio je prijedlog Tužilaštva ZDK i odredio jednomjesečni pritvor za pet osoba koje su uhapšene zbog nezakonite eksploatacije šume, u akciji policije koja je prije tri dana provedena na području Vareša.

Određen je pritvor za Kenana Kamenjaša (38), potpredsjedavajućeg Općinskog vijeća Vareš i šefa poslovne jedinice “Šumarija” u Varešu, Džafera Zubaču (55), Jasmina Numanovića (51), Adema Rapića (48) i Mehmeda Mahumtovića (45).

Petorka se sumnjiči da je počinila krivična djela u vezi sa nezakonitom sječom i eksploatacijom šume i da je na taj način sebi i drugim osobama pribavila značajnu protivpravnu imovinsku korist, a budžetu ZDK nanijela veliku štetu, koja će biti utvrđena naknadnim vještačenjima.

Na teret im se stavljaju krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje isprave, primanje dara i drugih oblika koristi i šumska krađa.

Tužilaštvo ZDK zatražilo je pritvor zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli utjecati na svjedoke i ometati istragu, te zbog bojazni da bi mogli dovršiti započeto ili počiniti novo krivično djelo.