I u Zenici raste broj oboljelih od gripe, ograničene posjete Kantonalnoj bolnici

Prema podacima Službe za higijenu i epidemiologiju zeničkog Doma zdravlja broj oboljenja od gripe i stanja sličnih gripi pokazuje rastući trend na prostoru Grada Zenice tokom januara.

U januaru ove godine na teritoriji Grada Zenice zabilježeno je 840 akutnih respiratornih infekcija i 208 stanja sličnih gripi, što je znatno povećanje u odnosu na decembar kada su evidentirana 64 slučaja, dok su u odnosu na isti period lani odstupanja neznatna, – potvrdila nam je doktorica Lela Brka, načelnica Službe za higijenu i epidemiologiju zeničkog Doma zdravlja, ističući da u zeničkim ambulantama porodične medicine još ima besplatnih vakcina protiv gripe, te se od ovog oboljenja još mogu zaštiti oni koji žele, a preporučljivo je posebno osobama starijim od 65  godina i hroničnim bolesnicima.

Sezona gripe na našim prostorima upravo je i uobičajena u januaru i februaru, a radi prevencije širenja ovog oboljenja i posjete pacijentima u Kantonalnoj bolnici Zenica su ograničene i sada su dozvoljene samo utorkom, četvrtkom i nedjeljom i to u terminu od 13,30 do 14. (V.J.)