FOTO: Interetnički zimski kamp na Mrakovici – drugi dan

Drugi dan Interentničkog izviđačkog zimskog kampa na sunčanoj Kozari započeo je jutarnjom meditacijom, higijenom, smotrom soba. Nakon doručka smo se podijelili u dvije grupe, objavio je Savez izviđača Grada Zenice, koji će zajedno sa izviđačima Prijedora narednih nekoliko dana provesti na Mrakovici, u ovoj zelenoj oazi jednog od najviših vrhova Kozare.

Jedna grupa je učestvovala na radionici „Upoznajte svoje tijelo“ gdje su upoznati sa značajem određivanja parametara tijela, obim struka, indeks tjelesne mase, masne mase tijela, visina, težina, arterijski pritisak. Ukazano je na značaj pravilne ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Druga grupa je išla na kratak izlet do Jankovića kamena, poznatog vidikovca. Osim što su uživali u ljepotama Kozare, vrijeme su iskoristili i da pokupe smeće koje su nesavjesni posjetioci ostavili.

Nakon ručka i kratkog odmora, nastavljene su aktivnosti u kampu u dvije grupe.

Održana je radionica „Drugačiji, pa šta“, kojoj je cilj bio da upozna učesnike sa osobama sa smetnjama u razvoju. Razgovarano je o pogrdnim terminima koji se koriste za ovu populaciju i kako je neprilično da se isti koriste. Razgovarano je i o sportu osoba sa invaliditetom, među kojima ima sportista sa vrhunskim rezultatima. Prikazane su tehnologije koje omogućavaju osobama sa ometenošću da budu ravnopravni članovi društva.

Druga grupa je učestvovala u radionici „Eko kreativko“ predavanju o načinu prerade otpadnih materijala i mogućnostima reciklaže. U kreativnom dijelu radionice su izrađivani predmeti za svakodnevnu upotrebu od starih kesa i pomoću pegle.

Slobodno vrijeme između radionica iskorišteno je za druženje. Nakon večere organizovano je disko veče, saopštio je Savez izviđača Grada Zenice, koji nam je poslao i fotografije sa ovih susreta.