Promocija bosanskohercegovačke proizvodnje: Kupujmo domaće-gradimo BiH

Federalna Privredna komora i Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona  danas su u trgovačkom lancu “Bingo“ u Zenici predstavili projekat „KUPUJMO DOMAĆE-GRADIMO BIH“ i „KUPUJMO DOMAĆE-POSJEĆUJMO LOKALNO“ .

Cilj im je promocija bosanskohercegovačke proizvodnje sa fokusom na prehrambene proizvode domaćih proizvođača radi postizanja privredne samoodrživosti, povećanje konkurentnosti domaćih odnosno lokalnih proizvoda i kompanija, te jačanje ekonomije BiH.

Prema riječima Diane Babić, predsjednice Privredne komore ZE-DO kantona, naš kanton je u prednosti sa svojih 115 % pokrivenosti uvoza izvozom, te da ima lidersku poziciju u participaciji izvoza sa 23,3 %, kao i u participaciji uvoza u Federaciji BiH.

„Ipak to nije dovoljno za prosperitet i ekonomski rast i razvoj jer analize govore da smo prošle godine uvozili tri puta više prehrambenih proizvoda nego što smo izvozili. Zato ovakvim manifestacijama podižemo svijest kupaca o benefitima kupovine domaćih proizvoda. Naš kanton ima sve predispozicije za dalju ekspanziju kompanija prerađivačkog prehrambenog sektora koji su danas u fokusu“, navodi Diana Babić ,predsjednica Privredne komore ZE-DO kantona.

Federalna komora Federacije BiH je u više navrata pokušavala da sa nadležnim institucijama finalizacijom infrastrukture kvaliteta doprinese da granice BiH ne budu tako porozne kada je u pitanju uvoz vrlo često i sumnjivih proizvoda koji su konkurencija domaćim a kvalitetnim, ali i da budu maksimalno prohodne za izvoz proizvoda naših domaćih kompanija.

“Rješenje je u nama, samo bosanskohercegovački kupac može riješiti ovaj problem 7 milijardi deficita u spoljnotrgovinskoj razmjeni prošle godine, te da bude svjestan da jedino kupovinom domaćeg utiče na ukupan razvoj društva i na taj način daje novac u bh.škole, bolnice,puteve“,  ističe Mirsad Jašarspahić, potpredsjednik Privredne komore Federacije BIH

Dva brenda “ BH kvalitet“ i „Izvorno domaće“ su u postupku zaštite, te će se u saradnji sa nadležnim institucijama utvrditi procedura i kriteriji kako da se dobije taj znak koji kompanije neće moći kupiti već moraju zaslužiti.(B.M.)