Položen kamen temeljac Centra za srce u krugu Kantonalne bolnice Zenica

U okviru prigodne svečanosti danas je u krugu Kantonalne bolnice Zenica položen kamen temeljac za Centar za bolesti srca i kardiovaskularnog sistema Zenica.

Investitor je “Medicor” Sarajevo, a rok za izgradnju je 24 mjeseca.

U kompleksu Kantonalne bolnice Zenica gradit će se specijalizirana zdravstvena ustanova koja je prioritetno i bezuslovno, po mišljenjima medicinske struke, potrebna građanima Zenice i cijelog Zeničko-dobojskog kantona.

Centar za srce Zenica bit će poput sličnog centra u Sarajevu koji ima saradnju sa vertikalnim fondom solidarnosti, koji je na federalnom nivou, a sa kojim Centar ima uspješnu višegodišnju saradnju”, podsjetio je u ime investitora dr. Mirsad Kacila.

Pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje na osnovu uputnice bit će tretirani bez ikakvih novčanih naknada.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je napomenuo da je Gradska uprava provela sve potrebne procedure kako bi svojim građanima olakšala pristup ovom nivou zdravstvenih usluga za koje je nadležan kanton.

Ovo je jedan kapitalni stogodišnji projekat jer, kada je srce u pitanju, ključan je takozvani zlatni sat. Nikome ne trabala ovakva klinika, ali je četvrti grad u državi mora imati”, ukazao je Kasumović.

Ovim Centrom dobijate vrhunsku uslugu samo prelaskom ceste sa Internog odjela, a uslugu plaća federalni fond, pa jel to nešto predivno”, naglasio je dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK.

Ukupna površina objekta iznosi blizu 3.000 metara kvadratnih, dok je bruto površina objekta 3.325 metara kvadratnih.

Objekat je podijeljen na četiri etaže.

Izvođač radova je “AREL” d.o.o. Zenica, a vrijednost građevinskih radova je 9.257.496 KM sa PDV-om.

Rok važenja prava građenja je 24 godine i 11 mjeseci.