Mašinski fakultet u Zenici obilježava 47 godina postojanja i rada

Mašinski fakultet u Zenici obilježava 47 godina svoga postojanja i rada. Tokom današnje press konferencije ukratko je prezentovano šta se sve uradilo i postiglo u ovih gotovo pet decenija, šta danas karakteriše ovu visoko obrazovnu ustanovu, koja je začetnik visokog obrazovanja u Zenici i bez kojeg nema razvoja industrije, te kakvi su planovi za budućnost, unutar zeničkog Univerziteta.

Dekan Mašinskog fakulteta, v.prof.dr.sc. Ibrahim Plančić, zahvalio se svima koji su doprinijeli fantastičnim rezultatima rada i djelovanja u ostvarivanju svoje društvene misije u prošlosti i onoga što je Mašinski fakultet danas te čemu teži u budućnosti. S ponosom ističe da je kroz studijske programe ovog fakulteta prošlo više od 8.600 studenata, od kojih je više od 1.600 diplomiralo, steklo zvanje inžinjera ili diplomiranog inžinjera mašinstva i osam inžinjera drvoprerade, 143 magistra i više od 50 doktora tehničkih nauka.

To je zaista impozantan rezultat i zamislite da danas u našim fabrikama i ZDK i SBK  nema tih inžinjera kako bi to izgledali i kako bi namirili taj nedostatak. I u pogledu realizacije naučno- istraživačke djeltnosti imamo fantsatične rezultate, u izdavakoj djelatnosti preko 150 knjiga, udžbenika I serijskih publikacija tipa monografija, zbornika radov, preko 50 međunarodnih naučno- stručnih konferencija, veliki broj seminara, stručnih predavanja, okruglih stolova itd. Dakle, sve ono što je doprinosilo i doprinosi ostvarivanju naše misije, jer mi smo okosnica razvoja Univerziteta u Zenici., uz bivši metalurški fakulte, a to planiramo ostati i u narednom period, a kao dokaz tome su sve bolji infrastruklturni projekti, moderna oprema, objekti, a vodimo računa i o našim kadrovima, kazao je, između ostalog, Plančić, dodajući kako su unutar BiH postali reprezentativan fakultet tehničkog usmjerenja. Zadovoljan je i provedenom upisnom politikom ove godine, očekujući kako će sa drugim upisnim rokom prebaciti prošlogodišnju brojku od 57 upisanih studenata. Navodi da treutno na ovom fkultetu studira 316 studenata prvog ciklusa studija, 39 je na drugom, uz 140-ak trikolanata u procesu i 6 studenata na doktorskom studiju.

Rektor Univerziteta u Zenici, prof.dr. Jusuf Duraković je kazao da nema razvoja industrije bez diplomiranih inžinjera mašinstva, da je ZDK opredjeljen za metalopreradu i shodno tome svi inžinjeri mađinstva su ključni inžinjeri u razvoju mnogi današnjih preduzeća u centralnoj BiH.

Shodno njihovim rezultatima i potrebama, bez obzira što se smanjuje broj studenata, mi moramo optimistično gledati i planirali smo, uz zahvalnosti Vladi ZDK, da se u narednom period gradi zgrada Mašinskog i Politehničkog fakulteta u kampusu našeg u iverziteta”, kazao je rektor Duraković, čestitajući Mašinskom fakultetu na svim postignutim rezultatima, na edukaciji i izgradnji inžinjera koji muogu odgovoriti izazovima savremene privred”, kazoa je Duraković, dodaviš kako će Mašinski fakultet biti nosioc i budužnost razvoja UNZE, ne potcejenjujući ni ostale fakultete.

U okviru programa obilježavanja 47 godina rada i postojanja Mašinskog fakulteta u Zenici najvaljena su još dva događaja: Okrugli sto 24.septembra, posvećen visokom obrazovanju u ovom kantonu i međunarodna 8. naučno- stručna konferencija “Održavanje 2024”. (S.G.)