Preduzeće Dubrovnik Zenica, ove godine organizuje jubilarni, 10. međunarodni salon vina i gastronomije „Vinozeus“, koji će se održati 17. aprila u hotelu Dubrovnik u Zenici, najavljeno je na današnjoj pres konferenciji.
” Do ovog momenta prijavljeno je 20 vinarija učesnika i obzirom da se još uvijek prijavljuju, ove godine očekujemo između 25 i 30 vinarija, te 10 gastro izlagača, jer ih je već 9 prijavljeno“, kaže Ejub Dervišević, voditelj restorana Dubrovnik, napominjući da je među učesnicima čak 7 stalnih vinarija, koji su prisutni na ovom salonu od 2014. godine, kada je prvi salon vina održan u njihovoj organizaciji u Zenici.
” Cilj nam je unapređenje i podizanje vinske kulture u našem okruženju i na prostoru centralne Bosne, te privući što više vinarija iz BiH, ali i iz inostranstva, te da “Vinozeus” preraste u tradicionalnu manifestaciju i pošto smo stigli njegovog 10. izdanja smatartmo da smo taj cilj i ostvarili“, ističe Rahela Hadžiefendić, voditelj prodaje preduzeća Dubrovnik.
Uz vinarije i njihova vina i ove godine svoje delicije predstaviće i izlagači u segmentu gastronomije, prije svih proizvođači domaćih sireva, suhomesnatih proizvoda kao i hercegovačkog pršuta, napominju organizatori.
Ove godine u sklopu samog salona “Vinozeus”, 17. aprila od 12 sati biće oragnizovan i masterklas o osnovama o vinu i vinskoj kulturi, o čemu će govoriti Hamid Kurjaković, a učesnici ovog masterklasa ostvaruju i besplatan ulazak na salon vina i gastronomije istog dana od 17 sati.
“Ovaj salon postao je tradicija Zenice i jedna od prilika za razvoj turizma, jer osim vina i gastronomskih delicija, umnogome promoviše i ovaj grad, kao i cijeli region“, smatra Šaban Ibrišimović, direktor Turističke zajednice ZDK, koji će i otvoriti ovogodišnji, 10. međunarodni salon vina i gastronomije „Vinozeus“. (V.J.)