Održana svečana sjednica Saveza udruženja penzionera ZDK

Održana je svečana sjednica Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona u povodu 25. oktobra Dana penzionera Federacije. Ovaj dan je, osim svečarskog, obilježen i u humanitarnim programom, a i Udruženje penzionera Grada Zenica također je obilježilo svoj dan.

Jedna od rijetkih prilika da se ne govori o problemima penzionera jesu svečane sjednice koje organiziraju u prisustvu gostiju u kantonalnom savezu penzionera/umirovljenika. To je međutim prilika da se podsjetimo zašto je i kako današnji datum proglašen prije skoro 30 godina Danom penzionera Federacije.

Na današnji dan davne 1997. godine oko 100-inu hiljada penzionera izašlo je na ulice tražeći svoja zakonom zagarantovana i radom stečena prava“, podsjetio predsjednik Saveza Mustafa Trakić.

Svečanoj sjednici prisustvovali su resorni federalni i kantonalni ministri sa saradnicima, članice skupštine dobile su cvijeće, organiziran je i svečani ručak u Domu penzionera.

Predsjednica skupština Milka Šljivo među ostalim je dobitnicama i dobitnicima zahvalnica za predan rad. Kaže predno su radili upravo jučer kada su povodom Dana penzionera 25. oktobra u bolnicama u Zenici podijelili 360 paketa potrepština za pacijente u bolnicama. Paketi su obezbjeđeni sredstvima iz članarina udruženja iz Zenica i Tešnja.

Bio je mnogo težak dan. Puno je ponezionera, znate, hsopitalizirano, a gužve su kako u bolničkim sobama tako i u hodnicima. Nismo gledali da li su članovi naših udruženja već je paket dobio svako ko je penzioner”, kazala je Šljivo, koja je također sa kolegama i kolegicama iz Udruženja penzionera Breza posjetila njihove članove i članice korisnike Doma penzionera. U 17 sati održat će se i svečana sjednica Gradskog udruženja penzionera Zenica. (A. Huskić)