Nastavljeni pripremni radovi za asfaltiranje puta prema Lastavici

Konačno su otklonjene sve prepreke, među kojima i navodno dva sporna borića, pa su ovih dana nastavljeni pripremni radovi za asfaltiranje blizu šest stotina metara dionice puta iz centra zeničkog sela Radonovići prema poznatom izletištu, zborištu i dvištu Lastavica, na sjeveru Zenice. Politika se izgleda povukla iz svega, a najsretniji su mještani ovog najudaljnijeg sela na sjeveru Zenice, što u svojoj izjavi za RTV Zenica potvrđuje i predsjednik te mjesne zajednice Haso Karalić.

Možemo kazati da su počeLi radovi na putu od autobuske stanice u selu premA platou Lastavice. Postavljeni su ivičnjaci, a oni borići koji su smetali nisu sklonjeni pa od nadzornog organa tražim da se to uradi i put proširi na tom dijelu, da se uradi po projektu“, kazao je Haso Karalić, predsjednik MZ Radinovići, dodajući kako postoji još problem poput oborinskih voda sa Markova kamena i zaštitne ograde, stavljajući tako u prvi plan sigurnost ljudi i imovine.

A po projektu treba asfaltirati dionicu ovog puta u dužini 560 metara, širine šest metara i sve ide po planu izuzev onih nedostatka zbog kojih su u februaru radovi i prekinuti, uključujuči i dva sporna borića uz cestu.

“Mnogi sada ne smetaju, prošli su izbori, ponovo sam radikalnu SDA porazio i evo sada sve i jedan tender prolazi pa će se u konačnici i to asfaltirati. Nikako kao čovjek ne mogu shvatiti da Fuad Kasumović možda dva puta ode na Lastavicu i to treba građanima, njihovim Bošnjacima, SDA kune se u Bošnjake, to im treba, a nisu im dali radi neka dva borića“, kazao je ovim povodom gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

I Karalić kaže kako su u svemu ovome najviše kažnjeni mještani sela Radinovići jer kako reče i dan – danas čim prva kiša padne blato je na autobuskoj stanici, a i sami posjetioci Lastavice su zapostavljeni zbog nedostatka adekvatnog puta do tog platoa.

Od Kantonalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva još od junskog upita mejlom nismo dobili odgovor o stvarnom razlogu obustave radova. Ali, za mještane, brojne izletnike i druge posjetioce Lastavice najbitnije je da se nastavilo sa radovima koje izvodi firma Špic beton, jer put je osnova za sve drugo u smislu razvoja i napretka. A i do sada je naglašavano kako se radi o projektu od velikog značaja i jednom od prioriteta mjesne zajednice Radinovići. (S. Gluhić)