Otvoreno pismo Eko foruma

Aktivisti Udruženja građana Eko forum iz Zenice uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Fuadu Kasumoviću u kojem apeluju da se deblokiraju sredstva za presađivanje trideset stabala platana sa Trga rudara.

Na inicijativu Eko foruma, u avgustu ove godine formirana je radna grupa od predstavnika gradskih službi i preduzeća Alba, koja je obišla teren i utvrdila da ima smisla premjestiti oko 30 stabala na drugu lokaciju. Zatražili smo mišljenje gradonačelnika Kasumovića
i evo šta nam je rekao. Izjavu prenosimo u cjelosti.

Ja bih razumio ili ja ću se obratiti Eko forumu pa ću im tražiti, zašto sa ŠPD-om ne vide
sve šume oko Zenice koje proizvode kisik i koje čiste ovaj grad, nikad nisam čuo, nego samo čekaju ovako neke, da zovnem to ne znam kojim izrazom, da ne bi. Izmještanje tih stabala tog drveća po proračunu službe za ekologiju je preko 70.000 maraka. Drugo najvažnije pitanje je to što ne postoji mogućnost devedeset posto da će onolika stable kad ih premjeste biti primljena. Prema tome, grad Zenica svake godine, evo i sada uz rijeku Bosnu pa i dalje, stotine i stotine novih stabala sadi. Prema tome, Trg rudara je Gradsko vijeće, ima jedno četiri godine možda, prodalo. Znalo se da će to biti i ljudi dobili građevinsku dozvolu i hoće raditi”, rekao je za Zenicainfo, Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

U otvorenom pismu gradonačelniku Kasumoviću iz Eko foruma pišu da je radna grupa
formirana od predstavnika gradskih službi i preduzeća Alba utvrdila da nije opravdano ulagati sredstva u premještanje starijih stabala, jer bi to bilo preskupo, a veoma su male šanse da takva stabla prežive. Alba je, na zahtjev gradske službe za ekologiju dostavila ponudu od 13.000 KM za premještanje drveća i oko 25.000 KM za njegu tih sadnica nakon premještanja, jer tako presađeno drveće zahtijeva poseban tretman i dugoročno zalijevanje da bi se povećale šanse za preživljavanje. (T. Bajramović)