Održan Drugi kongres osoba s invaliditetom u BiH

Od 16. do 18. oktobra 2024. godine, Neum je bio domaćin Drugog kongresa osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini, koji su organizovali Unija organizacija osoba s invaliditetom, MyRight i Caritas BiH. Ovaj kongres realizovan je u okviru projekta DISC, uz finansijsku podršku Evropske unije, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Slovenskog karitasa.

Na kongresu je učestvovalo više od 100 sudionika, uključujući predstavnike vlasti,

nevladinih organizacija, institucija i međunarodnih organizacija, koji su se okupili s ciljem promicanja pristupačnosti i inkluzije.

Tema ovogodišnjeg kongresa bila je „Inkluzija nije iluzija“, dok je središnja tema

„Pristupačnost – preduvjet inkluzije“. Kongres je imao za cilj definiranje ključnih prioriteta za unapređenje pristupačnosti u Bosni i Hercegovini, uz formuliranje konkretnih preporuka za daljnje djelovanje.

Tokom kongresa, održana su izlaganja koja su se fokusirala na pristupačnost iz perspektive različitih vrsta invaliditeta, kao i na pristupačnost u ključnim oblastima kao što su zdravstvo,obrazovanje, javni i politički život, sport, kultura, rekreacija, saobraćaj i turizam. Posebno je istaknuta važnost pristupačne komunikacije, primjene standarda “Easy to Read” i korištenja novih tehnologija koje podržavaju inkluziju. Ovaj kongres predstavlja značajan korak ka osnaživanju prava osoba s invaliditetom u Bosni i Hercegovini.

Organizatori su naglasili potrebu za nastavkom rada na unapređenju pristupačnosti u svim aspektima društvenog života, pozivajući sve relevantne aktere da se aktivno uključe u ovaj važan proces.

Na kraju skupa, zaključeno je da je pristupačnost ključna za ravnopravno sudjelovanje i neovisno življenje osoba s invaliditetom.   (Š.B.)