Obilježen Svjetski dan bijelog štapa

Svjetski dan bijelog štapa, 15. oktobar simbola sljepoće obilježava se s ciljem podizanja svijesti i upoznavanja najšire javnosti sa problematikom slijepih osoba. Ovaj dan obilježili su i u Savezu slijepih Zeničko-dobojskog kantona.

Bijeli štap je pomagalo koje slijepima omogućava samostalno kretanje na poznatom terenu, ujedno je i prometni zaštitni znak slijepih osoba. Samostalna kretnja uz pomoć bijelog štapa svladava se na kursu tehnika vještine korištenja štapa, osnovnih saobraćajnih pravila, te konfiguracije terena kojim će se osoba samostalno kretati. Bijeli štap je zapravo produžena ruka slijepe osobe, a sve što je izvan dosega štapa je opasnost za osobu i velika nepoznanica. Savez slijepih Zeničko-dobojskog kantona danas je organizovao druženje i turnir u šahu.

Za nas slijepe bijeli štap znači puno i mi moramo tom danu da pridamo veliki značaj jer bez bijelog štapa ionako nam je otežano kretanje, a da nemamo još to pomagalo zaista bi bili u izuzetno teškoj situaciji”, kaže Suad Skopljak, potpredsjednik Saveza slijepih ZDK.

Bijeli štap je osnova za kretanje slijepih osoba, međutim, situacija za ove osobe je postala nemoguća. Sve više je parkiranih automobila na trotoarima, neplanska gradnja i sav onaj urbicid kojem smo svi svjedoci svakodnevno zagorčava život ovim osobama.

Tu smo u sve težem i težem položaju. Samo par godina unazad bilo nam se lakše kretati. Zbog svih barijera slijepa lica gotovo da se ne mogu kretati. Parkirani automobili, a sad i ovi električni skuteri i romobili niko o nama ne misli kao da ne postojimo i svakim danom nama je sve teže i teže”, dodaje naš sagovornik.

Danas je povodom Svjetskog dana bijelog štapa upriličeno druženje slijepih osoba i turnir u šahu jer kako kaže Skopljak u posljednje vrijme sve se manje susreću i međusobno druže. (N. Glibo)