Zenica: Promovisana knjiga “Heroji Bosne-ratne priče” Anesa Džunuzovića

Sinoć je u Zenici promovisana knjiga “Heroji Bosne- ratne priče”, autora Anesa Džunuzovića, novinara, voditelja i publiciste, koji godinama radi na temama u vezi sa identitetom i kulturom sjećanja bošnjačkog naroda.

Promociju ove zbirke ratnih priča, štampane u ovoj godini. organizovalo je zeničko udruženje Fokus, a promotor je bio prof.dr. Sedada Dedić. Knjiga ratnih priča je autorsko djelo o sudbinama ljudi koji su pružili otpor agresoru na RBIH u periodu 1992-1995.g. Svjedočanstvo je to o naivnosti i zabludama, o otporu i prkosu, o zlu i dobru, o pravdi i nepravdi, o hrabrosti i odlučosti, a posebno o istini potrebnoj novim generacijama Bošnjaka i svim patriotama BiH. Doprinos je i narativu, jer priče koje su se desile prije 30 godina  danas moraju biti ispičane i ponuđene domaćoj i svjetskoj javosti, kazao je Džunuzvić.

“Ova knjiga je rezultat mog rada kroz televizijsku emisiju “Sasvim Iskreno”, koja se emituje na TV Igman. Blizu 600 tih intervjua je urađeno, od toga je oko 250 ratnih priča. Odučio sam da ih prebacima na papir tako da je ova knjiga zapravo prvi tome, jer nastavljam sa tim pričama, nadam se da ću uspjeti da to u okvirim u jednu ediciju, jer nastavljam snimatzi ratne priče u okviru kulture sjećanja tako da materijala ima. Knjiga ima dva poglavlja, u prvom govori o nekoliko stvari koje nisu isle u prolog Bosni i Bošnjacima pred agresiju, a u drugom poglavlju imamo 11 izuzetno znimljivih priča u devet naslova o herojima I gazijama I onima koji su preživjeli genocide i druge zločine”, kazao je Džunuzović.

“Heroji Bosne- ratne priče” je četvrta Džunuzovićeva knjiga. I prethodne dvije su bile autorske-“Lanet Olsun” o zločinima nad Bošnjacima Istočne Bosen u prvim mjesecima ageresije na BiH i “Zelena transverzala”, odnosno izabrani intervjui 2003-2012.g.”, a jedna je koautorska sa Admirom Mulaosmanovićem “Umjerenost u politici I djelovanju Alije Izetbegovića”. U svojih gotovo tri decenije rada, uz snimljenih i emitovanih blizu 600 tv intervjua, u napisao je i objavio i još oko 300 intervjua i drugih članaka i tekstova u printanim medijima, poput Preporoda. (S.G.)