Primopredaja dužnosti župnika u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Klopču

U Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Klopče kod Zenice,danas je priređena misa povodom primopredaje dužnosti župnika između dosadašnjeg župnika fr. Mirka Jagnjića i novog don Vlatka Rosića,koji je u proteklim godinama obavljao dužnost ravnatelja Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“ u Zenici.

Župa Uzvišenja Svetog Križa u Klopču, jedna od pet zeničkih župa i jedina župa u BiH povjerena pastoralnoj skrbi ocima dominikancima koji njom upravljaju od 1975. kada je i osnovana.

Od danas njome će upravljati Vrhbosanska nadiskupija.

Svečanosti je,pored većeg broja vjernika,prisustvovao Mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski kao i  svećenici iz drugih župa,pri čemu je nekima od njih ovo prvi puta da posjete Župu Uzvišenja svetoga Križa Klopče.

Dominikanci u Klopče pokraj Zenice dolaze 1975. godine. Kupuju jednu obiteljsku kuću u čijem podrumskom dijelu uređuju kapelicu – župnu crkvu, a na katu prostor za stanovanje. Odvajanjem od Župe Crkvica u Zenici, 19. listopada 1975. nadbiskup vrhbosanski Smiljan Čekada osniva novu Župu Uzvišenja Sv. Križa i povjerava je dominikancima. Bio je to povratak bijelih fratara u Bosnu nakon gotovo četiri stoljeća. Izgradnja župne crkve započela je 1991., a završena i blagoslovljena je 15. rujna 2007. godine. Crkvu je blagoslovio vrhbosanski nadbiskup, uzoriti kardinal Vinko Puljić. Župa se sastoji se od triju naselja: Klopča – gdje je smještena župna crkva, Perina Hana te dijela Lukova Polja.

Don Vlatko Rosić rođen je 16. siječnja 1979. u Zenici gdje je završio osnovnu školu. Klasičnu je gimnaziju pohađao u sjemeništu Zmajević u Zadru. Teologiju je diplomirao 2004., kada je i zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. Nakon toga upisao je poslijediplomski studij pedagogije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu te je magistrirao pedagogijske znanosti. Trenutno je na doktorskome studiju odgojnih znanosti u Mostaru.

Prvu svećeničku službu obavljao je kao župni vikar u Žepču. Nakon toga imenovan je odgojiteljem u Internatu Katoličkog školskog centra Sv. Josip u Sarajevu, gdje je radio s mladima koji pohađaju srednju školu KŠC-a. Pored toga, predavao je Etiku i moral u Osnovnoj i Srednjoj medicinskoj školi KŠC-a. Uz to je bio suradnik pomoćnog biskupa vrhbosanskog dr. Pere Sudara, promicatelja katoličkog školstva u BiH. Jedno vrijeme bio je član radne skupine za odgoj i obrazovanje pri Vijeću ministara BiH uime Biskupske konferencije BiH. Ravnateljem KŠC-a Sv. Franjo u Tuzli bio je od 2007. do 2017. kada je imenovan ravnateljem KŠC-a Sv. Pavao u Zenici. Uz službu ravnatelja Centra, glavni je urednik lista Katoličkih školskih centara Izvori, član je Vijeća za mlade u Vrhbosanskoj nadbiskupiji, kao i uredničkoga vijeća Katoličkoga tjednika i član Odbora za međureligijsku suradnju Zenica Međureligijskoga vijeća u BiH uime Katoličke Crkve.  (Šerif B.)

fr. Mirko Jagnjić