Penzioneri ne vjeruju obećanjima Vlade FBiH

Jučerašnji pregovori zvaničnika Vlade Federacije BiH sa delegacijom Federalnog saveza penzionera nisu donijeli ništa konkretno u pogledu ispunjenja zahtjeva penzionerske populacije,potvrdio je danas Mustafa Trakić,član Upravnog odbora federalnog i predsjednik Saveza penzionera Zeničko dobojskog kantona.

Vlada je prihvatila naše zahtjeve ali su to uradili zbog prisustva i podrške oko 500 penzionera koji su bili na protestu kada je predata peticija o zahtjevima penzionera,pojasnio je Trakić.

Podjeća da je jedan od ključnih zahtjeva izmjena člnova 79. i 80. Zakona o PIO koji govore o redovnom i vanrednom povećanju penzija.

-Na pregovorima je dato obećanje o isplati jednokratne pomoći putem rebalansa budžeta ali nije poznato o kojem iznosu je riječ.

Za sutra je u Sarajevu zakazana sjednica Upravnog odbora saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj će se iznova razmatrati ranije donesena odluka o protestima penzionera ,planiranim za 3. oktobar.

-Odluka o protestima usvojena je na Skupštini i Upravni odbor nema pravo ni legitimitet da je stavi van snage.

Bez obzira kako se odluči u federalnom savezu, Zeničko dobojski kanton ide u proteste 3. oktobra,naglasio je Trakić. (Š.B.)