Gradonačelnik Fuad Kasumović podržao inicijativu: Zenica će postati prvi grad u Federaciji BiH koji će putem javnog poziva finansirati rad organizacija osoba sa invaliditetom

Gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović, danas je u radnu posjetu primio predstavnike Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica, Haruna Aliefendića i Selvedina Dedića.

Sastanak, kojem je prisustvovala i Sumea Mujaković, pomoćnica gradonačelnika za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti, rezultirao je prihvatanjem inicijative za uključivanje finansiranja programa reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata u budžet Grada. Ova inicijativa, koja je prethodno upućena gradonačelniku, predviđa uvrštavanje u budžet putem javnog poziva za organizacije civilnog društva, s posebnom stavkom za finansiranje ovih specifičnih organizacija.

Ova inicijativa, kao i svaka aktivnost koja će se provoditi u narednom periodu, trebaju rezultirati poboljšanjem statusa osoba sa invaliditetom i njihovim aktivnim angažmanom u gradu kroz njihove organizacije i udruženja, gradonačelnik Fuad Kasumović.

Prema Zakonu o organizacijama i reprezentativnim organizacijama osoba sa invaliditetom i civilnim žrtvama rata Federacije BiH, definisani su mehanizmi finansiranja ovih organizacija na lokalnom nivou u skladu s budžetskim mogućnostima, kako direktno, tako i putem javnog poziva. Zenica će, stoga, postati prvi grad u Federaciji BiH koji će uspostaviti održivost rada pomenutih organizacija putem definisanja novih kriterija u javnom pozivu za finansiranje organizacija civilnog društva.

Ova inicijativa ima za cilj osigurati da sredstva budu dodijeljena onim organizacijama koje najbolje odgovaraju potrebama osoba sa invaliditetom u Zenici, promovirajući njihovo uključivanje i autonomiju u lokalnoj zajednici.

Gradonačelnik Fuad Kasumović istakao je: „S pažnjom sam saslušao prijedlog inicijative i, uz konsultacije sa svojim saradnicima, odlučio podržati isti. Moja želja je da, po uzoru na sredstva za sport, jasno definišemo kriterije i transparentno rasporedimo budžetska sredstva i za ovu namjenu. Ova inicijativa, kao i svaka aktivnost koja će se provoditi u narednom periodu, trebaju rezultirati poboljšanjem statusa osoba sa invaliditetom i njihovim aktivnim angažmanom u gradu kroz njihove organizacije i udruženja.“

Implementacija ove inicijative značajno će unaprijediti kvalitet života osoba sa invaliditetom u Zenici, omogućavajući im veću podršku i uključivanje u zajednicu. Podnosioci inicijative, Harun Aliefendić i Selvedin Dedić, izrazili su zahvalnost gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i njegovim saradnicima na otvorenosti i podršci, naglasivši da će ovo partnerstvo doprinijeti pozitivnim promjenama i poboljšanju uslova za sve osobe sa invaliditetom u gradu.