Penzioneri ne odustaju od svojih zahtjeva i borbe za njihovo ispunjenje

U cilju poboljšanja ekonomskog položaja penzionera Savez udruženja penzionera Federacije BiH od 01. jula organziovao je potpisivanje peticije za povećanje penzija.

Peticijom penzioneri FBiH traže vanredno povećanje penzija za najmanje za 7 %, zatim isplatu jednokratne pomoći u iznosu od po 200 KM za penzionere sa penzijom manjom od 1.000 maraka i po 100 maraka za one sa višim iznosima penzija, ali istovremeno traže i izmjene i dopune postojećeg Zakona o PIO/MIO u članovima i odredbama, koje se odnose na redovno i vanredno usklađivanje penzija, koje bi se onda ubuduće vršilo u skladu sa rastom prosječnog ličnog dohotka.

“Posao oko peticije je završen, ona je kompletirana sa terena i predata u Savez udruženja penzionera Federacije BiH, a iako je rok za ispunjenje naših zahtjeva početak septembra, dosada  nažalost iz Vlade FBiH po tom pitanju nemamo nikakvih odgovora, niti za naše zahtjeve, niti prijedloga za zajednički sastanak”, navodi Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, a ujedno i predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.

Mustafa Trakić

Ipak penzioneri neće odustati od svojih zahtjeva i borbu za njihovo ispunjenje nastavljaju.

“Za 11. septembar zakazan je sastanak Saveza udruženja penzionera FBiH u Fojnici sa svim predstavnicima penzionera većeg bh entiteta, kada ćemo zajednički odlučiti o našim daljim koracima, odnosno o načinu predavanja već potisane peticije, organzovanju mirnih protesta upozorenja članova upravnih odbora kantonalnih penzionerskih udruženja, kao i organizovanju masovnijih mirnih protetsta svih penzionera na prostoru cijele Federacije BiH”, ističe Mustafa Trakić, član Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, a ujedno i predsjednik Saveza udruženja penzionera ZDK.