Udruženje paraplegičara traži budžetsko finansiranje

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica predala je inicijativu kojom od gradonačelnika i gradskih službi Grada Zenica,odnosno Službe za socijalnu zaštitu,društvene djelatnosti i stambene poslove traže budžetsko finansiranje reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata Grada Zenica.  

Skoro 1000 građana Zenice je svojim potpisom podržalo ovu inicijativu čiji je cilj jačanje inkluzivnosti, odnosno uspostavljanje održivog finansiranja organizacija osoba s invaliditetom u Zenici, u skladu s važećim zakonodavstvom. Na taj način su građani pokazali da su upoznati o važnosti podrške za organizacije koje pružaju usluge osobama sa invaliditetom. Ova značajna podrška od strane zajednice jasno pokazuje koliko su sugrađani posvećeni stvaranju boljih uslova za sve članove društva. 

„Naše aktivnosti imale su ogroman odjek u zajednici i pokazale su koliko je važno da svi zajedno radimo na poboljšanju života osoba sa invaliditetom. Uputili smo inicijativu gradonačelniku kako bi se obezbjedila podrška organizacijama osoba sa invaliditetom, a što je u skladu sa važećim entitetskim propisima. Ovaj korak je neophodan kako bi se ispunile zakonske obaveze i omogućio kontinuitet rada organizacija koje pomažu osobama sa invaliditetom”, izjavio je Harun Aliefendić,predsjednik Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica. 

Gradonačelnik i izabrani predstavnici građana treba da preuzmu odgovornost za provođenje ove inicijative i pruže neophodnu podršku organizacijama za osoba sa invaliditetom. Od ključne je važnosti da prepoznaju hitnost i značaj ove inicijative i da preduzmu konkretne mere za njenu realizaciju. 

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize nastaviće sa svojim naporima kako bi osigurali da se zakonski okvir u potpunosti poštuje i da se obezbjede neophodna sredstva za organizacije koje pružaju ključne usluge,navodi se u saopćenju Udruženja. (Š.B.)