Koalicija “Pod lupom”: Zabilježene 273 izborne nepravilnosti

U okviru promatračke misije Koalicije „Pod lupom“, u prve tri sedmice izvještavanja dugoročnih posmatrača zabilježene su ukupno 273 izborne nepravilnosti.

102 slučaja se odnose na zloupotrebu javnih sredstava i resursa, 80 na preuranjenu izbornu kampanju, 36 na propuste u radu lokalnih izbornih komisija, 21 slučaj na nepravilnosti u radu medija, 11 slučajeva na pritiske na birače i 23 slučaja na druge izborne nepravilnosti. “Zabrinjavajuće je što je za ovaj izborni ciklus funkcionerska kampanja uzela puni zamah, a CIK trenutno ne sankcioniše funkcionersku kampanju. To je vrlo opasno, jer ovakva praksa CIK-a narušava princip jednakosti svih učesnika u izbornom procesu i daje prednost političkim subjektima i kandidatima  koji u izbornu utrku ulaze sa pozicije vlasti”, objašnjava Hasan Kamenjaković, PR Koalicije “Pod lupom”. Ova Koalicija do sada je podnijela 62 prijave CIK-u koji je izrekao sankcije u 11 slučajeva u iznosu od 41.800 KM. – Koalicija „Pod lupom“ poziva CIK da počne sankcionisati funkcionersku kampanju i zloupotrebu javnih sredstava i resursa, te da izriče maksimalne sankcije za višestruke prekršioce izbornih pravila kako se političkim subjektima kršenje izbornih pravila ne bi isplatilo, kaže Kamenjaković.

Iz Koalicije “Pod lupom” su također podsjetili da se građani mogu prijaviti za nestranačke posmatrače odnosno posmatračice izbornog dana do 31. augusta 2024., kao i prijaviti sve izborne nepravilnosti Koaliciji „Pod lupom“, putem besplatnog telefona 080 05 05 05 ili putem dostupnih online obrazaca na www.podlupom.org.

Prosječna sankcija koju je CIK izricao u dosadašnjim slučajevima je 3.750 KM, a do sada nije bilo nijedne sankcije koja je približna maksimalnoj od 30.000 KM za političke subjekte i dodatno 15.000 KM za kandidate. To je naročito sporno u slučaju onih političkih subjekata koji su višestruki povratnici u kršenju izbornih pravila. – Na deset političkih stranaka koje kontinuirano krše izborna pravila odnosi se dvije trećine svih prijava i čak 80% izrečenih kazni te smatramo da bi trebali biti oštriji u izricanju kazni, saopštili su iz Koalicije ” Pod lupom”. (B.D.)