Održana sjednica Gradskog vijeća Zenica

Gradsko vijeće Zenice na današnjoj sjednici prihvatilo je davanje garancije i saglasnosti za kreditno zaduženje Javnom preduzeću “Grijanje” Zenica kod EBRD-a. Sredstva su namijenjena za rekonstrukciju i dogradnju vrelovoda i podstanica daljinskog grijanja na prostoru Grada Zenica.

” Grad, dok sam ja na čelu, neće se zadužiti ni jednu marku, a ovdje se zadužuje zeničko Javno preduzeće “Grijanje” za 6 miliona eura, dok  50 posto kredita , odnosno 3 miliona eura, dobivaju kao grant sredstva, čime zapravo crpimo benefite “zelenog grada”, a realizacijom ovih poslova postići ćemo uštedu energije oko 340.000 eura na godišnjem nivou, ali ćemo i smanjiti emisiju ugljen dioksida u zrak”, istakao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Vijećnici su danas prihvatili i  Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti Klinici za srce Sarajevo za zasnivanje hipoteke na pravu građenja na ime osiguranja kredita, radi izgradnje objekta, kao i Izvještaj o provedenom postupku po ponovljenom međunarodnom javnom pozivu za iskazivanje interesa za kupovinu zeničkog odmarališta Duće na Dugom Ratu u Hrvatskoj.

“Pravna borba za vraćanje u posjed ovog odmarališta trajala je godinama i uspjeli smo ga vratiti u vlasništvo Grada Zenica, a na kraju procedure po pomenutom međunarodnom javnom pozivu javio se jedan ponuđač, Andro Internacional, privrednik iz Omiša u Hrvatskoj. Procjena odmarališta je bila 5 miliona i 245.000 eura i današnjom odlukom Vijeća ova procedura je pri kraju”, istakao je gradonačelnik Kasumović.

Gradsko vijeće Zenice prihvatilo je danas i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na sporazum o djelimičnom rješavanju imovinsko-pravnih odnosa sa preduzećem Želejzara Zenica u stečaju, kao i sve ostale tačke predloženog i dopunjenog dnevnog reda. Među njima su bili, između ostalog : Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o zakupu poslovnih prostora, Prijedlog izmjena i dopuna Odluke o povjeravanju upravljanja i korištenja dijela parcele u katastarskoj općini Gradišće Javnoj ustanovi  “Dom zdravlja” Zenica bez naknade , Prijedlog Odluke o utvrđivanju javnog interesa za sanaciju klizišta na cesti za selo Palinovići, Prijedlog Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja, te Prijedlog Odluke o povjeravanju postojećeg parkinga u naselju Jalija i dijela površina na kojima će biti formiran novi parking na upravljanje Javnom preduzeću “Parking servis” Zenica. (V.J.)