Upozorenje građanima usljed visokih temperatura. Pazite gdje ložite vatru!

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalna uprava za šumarstvo upozoravaju stanovništvo da nije dozvoljeno loženje otvorene vatre u šumama i na šumskom  zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti manjoj od 150 metara od šume.

Podsjećamo da usljed veoma dugog perioda ekstremno visokih temperatura u velikom broju zemalja Evrope i svijeta bjesne požari, tako da je neophodno upozoriti građanstvo na postojanje veoma velike opasnosti od pojave šumskih požara. Na području općine Žepče aktivan je šumski požar, a na terenu su ekipe vatrogasaca, ali i radnici Šumarije Žepče.

U toku jučerašnjeg dana oružane snage su sa dva helikoptera lokalizovale požar u općini Olovo. Trenutno je aktivan požar u općini Žepče područje Ograjine prema kamenolomu. Požar koji je tinjao danima juče se razbuktao i rasplamsao i proširio se na veće područje. Zbog nepristupačnog terena i minskog polja u jednom dijelu otežano je gašenje ovog požara tako da će se najvjerovatnije u toku dana ponovo zatražiti pomoć oružanih snaga za angažman helikoptera za gašenje ovog požar ”, rekao je Džavid Aličić, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite.

Čuvari šuma u ovom periodu su dužni da poduzimaju pojačane preventivne i represivne mjere. Pored toga, svim uposlenicima Uprave za šumarstvo se nalaže da za svako paljenje vatre podnose odgovarajuće prijave. Iz Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Kantonalne uprave za šumarstvo napominju da je pravovremena reakcija u početnoj fazi požara veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara, te se mole građani da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu Profesionalnu vatrogasnu jedinicu na broj 123, a koja će koordinirati akciju gašenja sa Šumsko privrednim društvom, Kantonalnom upravom za šumarstvo i drugim nadležnim institucijama na području Zeničko-dobojskog kantona. (T. Bajramović)