Značaj kontinuiranog finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom

Značaj kontinuiranog finansiranja organizacija osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata sa osvrtom na trenutna zakonska rješenja tema je okruglog stola koji je danas priređen u organizaciji Udruženja paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica.

Ovaj događaj dio je kampanje javnog zagovaranja “Ne želimo biti sjenke”, a cilj je da osobe sa invaliditetom i civilne žrtve rata budu u potpunosti prepoznate kao respektabilan i kvalitetan partner u donošenju svih važnih odluka iz oblasti problematike invaliditeta.

“Želimo da Grad Zenica bude primjer drugim lokalnim zajednicama, a s druge strane da organizacije koje su stekle status reprezentativnosti budu adekvatno tretirane kao lideri u invalidskom pokretu te im se, samim time omogući nesmetano finansiranje, odnosno njihov kontinuirani rad”, izjavio je Harun Aliefendić, koordinator projekta.

Okrugli sto je bio prilika da se predstavi trenutni zakonski okvir i praksa na području FBiH, značaj inicijative i uslovljenost zakonskim okvirom, te otvori rasprava o modelu podnošenja inicijative prema nadležnim institucijama.

Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica dobitnik je javnog priznanja općine “Nagrada Zenice” u 2008. godini za izuzetne rezultate na unapređenju kvaliteta življenja osoba sa invaliditetom. (Š. Babić)