Novi uspjeh Udruženje poslodavaca Zenica: Skraćeni rokovi za refundaciju naknada poslodavcima za zaposlene porodilje u ZDK

Udruženje poslodavaca Zenica sa zadovoljstvom obavještava javnost da je uspješno uticalo na donošenje novog Uputstva o skraćivanju rokova za refundaciju naknada poslodavcima za zaposlene porodilje u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK). Ova značajna reforma predstavlja direktan rezultat zagovaranja i inicijative Udruženja poslodavaca Zenica.

Nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na Skupštini ZDK 23.04.2024., Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice donijelo je 14.06.2024. Uputstvo o postupku i načinu isplate plaće radniku za vrijeme odsustva s posla zbog trudnoće, porođaja i njege djeteta. Prema ovom Uputstvu, poslodavci su obavezni isplatiti platu i doprinose za trudnice i porodilje, te za to tražiti refundaciju od Centra za socijalni rad ili Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK.

Svjesni da bi primjena ovog Uputstva mogla predstavljati značajan teret za male privrednike, Udruženje poslodavaca Zenica je odmah zatražilo hitni sastanak s ministrom Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, gospodinom Šimunovićem, koji je održan 17.07.2024.

Jedan od ključnih zahtjeva Udruženja bio je skraćenje rokova za obradu zahtjeva za refundaciju od strane Centra za socijalni rad s 30 na 15 dana, te za isplatu naknade s 60 na 30 dana, čime bi se ukupni rokovi za refundaciju poslodavcima smanjili sa 90 na 45 dana.

Nakon održanog sastanka, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK organiziralo je hitni sastanak s predstavnicima centara za socijalni rad i općinskih službi za pitanja socijalne zaštite, kako bi se prilagodili rokovi za refundaciju sredstava poslodavcima. Rezultat ovih konsultacija je donošenje revidiranog Uputstva prema kojem su rokovi za refundaciju naknada poslodavcima skraćeni. Novo Uputstvo, koje stupa na snagu 22.07.2024. godine i biće objavljeno u Službenim novinama ZDK, predviđa da će Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK (kao drugostepeni organ) refundirati platu i doprinose porodilja u roku od 30 dana od dana podnošenja zahtjeva prvostepenog organa (Centra za socijalni rad).

Udruženje poslodavaca Zenica ovom promjenom naglašava svoju predanost podršci zapošljavanju žena, majki i porodilja, te poziva poslodavce da podrže zapošljavanje žena bez ograničenja, prepoznajući njihov značajan doprinos društvu. Također, želimo zaštititi male privrednike, koji su ključni za privredu ZDK, i omogućiti im stabilno poslovanje te očuvanje njihove likvidnosti i solventnosti.

Na kraju, izražavamo zahvalnost Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, na čelu s ministrom gospodinom Šimunovićem i njegovim saradnicima, koji su promptno odgovorili na zahtjeve Udruženja poslodavaca Zenica, pokazujući spremnost na dijalog i balansiranje između socijalne politike i realnog sektora. (izvor: Udruženje poslodavaca Zenica)