Podvig zeničana: Alen Bičakčić biciklom do Dubrovnika

Predsjednik Eko etno arheološkog udruženja “Kula Gorica” Mirsad Beganović potpisao je sa Alenom Bičakčićem ugovor za biciklističku vožnju stazom Povelje Kulina bana iz Zenice preko Mostara do Dubrovnika u čast obilježavanja 835. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, a koju organiziraju ovo udruženje.

Mi svake godine obilježavamo na način da neko od naših sugrađana najspremnijih vozi tu turu i više njih se mijenjalo od početka do danas. Sami ljudi u Duborniku su sretrni jer se u tom dokumentu spominje Bosna, a također se spominje Duborvnik, tako da je njima itekako stalo do toga, a ja sam ponosan što mi idemo dole iz Zenice iz grada gdje je napisana Poljeva na Bilinom polju tako da predstavljamo, naš grad, naš kanton, našu državu i ovo je međunarodni projekat”, kaže Mirsad Beganović, predsjednik Udruženja Kula Gorica.

Ove godine biciklističku rutu do Duborovnika vozi sportista Alen Bičakić.

Ja sam izuzetno spreman, inače sportista sam, bavim se skijanjem, reprezentativac sam i ove godine sam čak bio na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Francuskoj gdje sam predstavljao našu državu i nadam se da ću uspjeti odvesti ovu turu od Zenice do Dubrovnika i odati čast svojoj zemlji, svom kantonu i svom gradu”, kaže Bičakić.

I do sada je Alen učestvovao u akcijama udružrnja Kula Gorica, ali ovo će mu biti velika čast.

Velika je čast jer predstavljam prvenstveno svoju državu i samog sebe i svoje građane i jedan dokument koji vuče daleke korijene naše države”, zaključio je Bičakić.

Alen bi trebao 29. augusta 2024 godine na dan potpisivanja Povelje u 14 sati i 30 minuta stići u Dubrovnik i sa ostatkom ekipe udruženja Kula Gorica Zenica i dvoje djece (najbolji polaznici male škole bosančice) ući u Državni Arhiv Republike Hrvatske i svi zajedno da vide jednu od originala Povelje. (N. Glibo)