Imunizacija je jedina epidemiološka mjera za sprečavanje oboljenja morbila

Imunizacija je jedina epidemiološka mjera za sprečavanje oboljenja ospica, odnosno morbila, te razvijanja komplikacija i umiranja od ove zarazne bolesti, upozorili su stručnjaci iz zdravstvenih ustanova Zeničko-dobojskog kantona povodom proglašenja epidemije morbila.

U periodu 1.1. do 19.7. 2024.godine ukupan broj oboljelih od morbila na području Zeničko-dobojskog kantona je 1.218 slučaja, od toga je najviše prijavljenih slučajeva u Zenici – 487, Kaknju – 443 i Visokom – 185 slučajeva.

No, najnoviji neslužbeni podaci govore, da je sa današnjim danom došlo do porasta broja oboljelih. Zvanični podaci za područje ZDK bit će poznati u utorak, 23. jula.

Pad kolektivnog imuniteta zbog nedovoljnog broja vakcinisane djece protiv morbilla MRP vakcinom stvara uslove za daljnje širenje infekcije i eksponencijalno povećanje broja oboljelih, te ovim putem apelujem prvenstveno na roditelje, da se aktivno uključe i dovedu nevakcinisanu djecu na vakcinaciju“, ističe dr. Aida Salčinović, ministrica zdravstva.

Obavezuju se domovi zdravlja da intenziviraju aktivaciju vakcinalnih punktova i higijensko-epidemioloških mjera, te provođenje kampanje s ciljem promocije značaja obavezne imunizacije djece.

Zdravstvene ustanove su obavezne da prijave roditelje koji ne žele da imuniziraju svoju djecu nadležnim inspekcijama.

Treba koristiti primjere dobre prakse roditelja iz drugih gradova ZDK koji su postigli visok obuhvat imunizacije i na taj način stekli visok kolektivni imunitet, te stoga imaju manji broj oboljelih“, bukazuje dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Na snazi je i obaveza za Kantonalnu bolnicu Zenica, ukoliko je potrebno, da se izvrši pružanje dodatne pomoći u kadru i opremi. (Š. Babić)