Održana tradicionalna manifestacija na Javorju

Udruženje boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995, danas je, po 12. put organizovalo tradicionalni „Marš stazama branilaca 92.- 95. Nemilskog rejona“.  Centralna manifestacija održana je na Javorju, u blizini Šerića, kod spomen-obilježja šehidima i borcima poginulim u redovima Armije Republike Bosne i Hercegovine, koji će trajno sjećati na 407 boraca, koji su dali živote na širem području Šerićko-teslićkog ratišta, koje je bilo bedem odbrane od agresije na tom području Zenice.

Naša želja je da se ovo još više omasovi i ovi spomenici nisu napravljeni samo zato da bi bili spomenici, ovo su otvorene knjige historije iz koje se može učiti. Ovdje se više može naučiti nego u bilo kojoj knjizi u kojoj je samo to uopšteno napisano”, kazao je Salko Lužić, predsjednik Udruženja boraca učesnika otporu agresiji Nemilskog rejona 1992 – 1995.

Predsjednik mjesne zajednice Šerići, Derviš Kovačević, pozvao je predstavnike vlasti da se bore za Bosnu i Hercegovinu kao što su se borili borci na prvim linijama u ratu.

Visoko cijena je plaćena naše zemlje. Mi svaki dan u godini obilježavamo dan šehida, ili neki značajan datum iz rata. To je cijena naše države i ne smijemo biti pasivni”, kazao je Kovačević.

Šerićko-teslićka linija je sačuvala dio Bosne i Hercegovine i sva krv, koja je prolivena, da tim borcima Allah dž.š. podari dženet, kazao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Sve je ovo krenulo zahvaljujući jednom čovjeku, predsjedniku Mjesne zajednice Šerići, koji je sve ovo inicirao. Poselamit ću i predsjednika Udruženja, smatrat ću da je napravio lapsus,  jer u izradi ovoga svega nije spomenuo mještane Šerića i Gradsku upravu. Puno vam zdravlja i sreće želim i tradiciju treba održati”, kazao je Gradonačelnik Kasumović.

Tokom današnjeg programa otvorena je i spomen zemunica Aliji Izetbegoviću. Manifestaciji su prisustvovali najviši zvaničnici grada Zenica i Zeničko-dobojskog kantona.

(N.Glibo)