Izviđački kamp na Boračkom jezeru postaje internacionalni izviđački centar

Savez izviđača Grada Zenice i ove godine organizuje tradicionalno Izviđačko ljeto u svom Centru na Boračkom jezeru, koje je počelo 08. jula.

Nakon prve smjene, koja je okupila oko 250 izviđača iz Zenice i Sarajeva, ove sedmice u toku je Treća smotra Saveza izviđača FBiH, sa oko 800 učesnika iz 7 država regiona, a potom će se ovogdišnje Izviđačko ljeto na Boračkom jezeru nastaviti trećom, četvrtom i petom smjenom, koja će zapravo biti posvećena izviđačkoj školi za vodnike i predvodnike, koji će ubuduće raditi sa djecom.

Ono što je interasantno je da ćemo u četvrtoj smjeni imati i šezdesetoro djece iz Javne ustanove Dom porodica i to kroz projekat “Ljeto pod zvijezdama” , što je zapravo nastavak naše petogodišnje tradicije, navodi Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice, naglašavajući da nastoje okupljanjem izviđača iz drugih zemalja, kao što je slučaj ove i prethonih nekoliko godina, kamp na Boračkom jezeru pretvoriti zapravo u internacionalni izviđački centar.

Program aktivnosti tokom Izviđačkog ljeta i ove godine je veoma raznovrsan i bogat.

Tu su prije svega bezbrojne i različite edukativne radionice, zatim adrenalinski park, kanui za vožnju po jezeru, festival izviđačke pjesme, logorska vatra, kao i druge zabavne akivnisti, ali ipak uz sve to učesnici imaju dovoljno vremena i za svoja druženja i uživanje u prirodi i ljepoti Boračkog jezera“, navodi Edin Šarić, predsjednik Saveza izviđača Grada Zenice. (V.J.)