Savez RVI ZDK protiv predloženog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko – dobojskog kantona izrazio je nezadovoljstvo utvrđenim prijedlogom Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koji bi se uskoro trebao naći i na sjednici Skupštine ZDK.

Ukratko, od svih nadležnih traže ne usvajanje tog Zakona, njegovo vraćanje na doradu i da se razmatra mimo izborne godine. Inače, mnogo pažnje u javnosti izazvali su pokušaji DF-ovog ministra za boračka pitanja Adnana Sirovice i Kantnalne vlade na čelu sa SDA-ovim premijerom Nezirom Piviće, da usvoji izmjene i dopune ovog Zakona, što je pravdano i standardnom proscedurom nakon izmjena na federalnom nivou. Čak je provedena i javna rasprava, ali prema reakciji za sada dijela borčake populacije, ništa od traženog predlagač ovog zakona nije uvažio i uvrstio u pomenuti tekst Zakona koji bi se uskoro trebao naći pred zastupnicima Kantonalne skupštine, jer je Vlada već utvrdila tekst Zakona i uputla ga u skupštinsku proceduru, uz pojašnjenje kako se njime dodatno unapređuju prava branilačke populacije u ovom kantonu. Međutim, u Savezu ratnih vojnih invalida ZDK izražavaju nezadovoljstvo utvrđenim prijedlogom tog Zakona Ukratko, njime se daju prava, između ostalih, i ratnim vojnim invalidima, ali se istovremeno propisuje da će se ta prava ostvarivati u skladu sa uslovima propisanim podzakonskim aktima Vlade Kantona i Ministarstva za boracka pitanja, a dosadašnjim podzakonskim aktima, prema vazećem Zakonu, izuzetno mali broj ratnih vojnih invalida mogao je ostvari neko od “datih” prava. Vi ovim Zakonom dajete pravo, a podzakonskim aktom se čini nemogućim to pravo i ostvariti“, ukratko su poručili iz ovog Saveza resornom ministru, kantonalnoj vladi i skupštini.

Savez je pod interesantnim okolnostima pristao na predmetni tekst Zakona, ali nakon njegove analize, vidljivi su nedostaci, manjkavosti i potreba da se zahtjeva njegovo neusvajanje, navode u Savezu RVI ZDK, unutar kojeg je smijenjen predsednik Jusuf Rakman, zbog stavljanja potpisa i pečata na sporni tekst Zakona, a njegovo mjesto imenovan Amir Mujkić. Za narednu sedmicu oni najavljuju press konferecniju na kojoj će, kako kažu, široj javnosti pojasniti sve razloge svog nezadovoljstva i njaaviti svoje naredne konkretne poteze.

Ratni vojni invalidi su direktni učesnici odbrambeno oslobodilačkog rata i kao takvi su i direktni korisnici Zakona. U pravilu, najveci dio potrebnih prava za egzistenciju bi i trebao da bude za njih, a predloženim Zakonom omogučava se davanje određenih prava ,,indirektnim” korisnicima, onima koji nisu učesnici rata, čime ionako nedostatna sredstva neće biti dovoljna za finansiranje svih prava, zaključuju u svom reagovanju, najavljujući za narednu sedmicu press konferenciju tokom koje će javnosti pojasniti razloge svog nezadovoljstva i najaviti konkretne korake u borbi za zaštitu svojih prava, statusa, časti i digniteta. (S.G.)