Crnogorskom turnejom zenički BNP okončava 74. sezonu

Nakon izuzetno uspješnih realiziranih aktivnosti, festivala, premijernih izvedbi i drugih umjetničkih događaja, Bosansko narodno pozorište Zenica sa svojim segmentom Dječije, omladinske i lutkarske scene u tekućoj sedmici završava svoju 74. sezonu festivalskim učešćima u Crnoj Gori.

Naime, u tekućoj sedmici će biti izvedena predstava „Ježeva kućica“ prema tekstu Branka Ćopića, u režiji Miroljuba Mijatovića i u koprodukciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica sa Kulturno-sportskim centrom Kakanj i Kulturno-sportskim centrom Zavidovići. Crnogorska publika će imati priliku ovu predstavu da pogleda u Kotoru i u Budvi, i to u Kotoru u okviru 32. kotorskog festivala pozorišta za djecu i u Budvi u okviru 38. festivala „Grad teatar“.

Predstava „Ježeva kućica“ je premijerno izvedena u mjesecu decembru 2019. godine i za skoro pet godina izvođenja je jedna od omiljenijih predstava za djecu, uz koju svake godine nove generacije upoznaju i zavole pozorište kroz prvi lektirni naslov. „Ježeva kućica“ nas podučava kolika je važnost doma i kolika je skromnost vrlina, a ismijava ljudsku pohlepu, želju za posjedovanjem onoga što nije naše i za otuđivanjem i izrugivanjem onoga što pripada drugima. Dakle, promiče univerzalne ljudske vrijednosti kao što su skromnost, pristojnost i marljivost.

U predstavi igraju: Anđela Ilić, Lana Zablocki, Ermina Nišić, Adem Smailhodić i Mirza Bajramović. Za muziku i korepeticiju predstave je bio zadužen Abidin Čolaković. Scenografiju predstave potpisuje Mensur Begičević, a kostimografiju i kreaciju maski Ena Begičević-Čeliković. Jezičku adaptaciju i lekturu predstave potpisuje Merima Handanović.

Izvedbom ove predstave u septembru je zvanično počela 74. sezona, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica a crnogorskim festivalskim učešćima se i završava.