Ozvaničeni radovi na amfiteatru i restoranu na dva fakulteta UNZE

Prigodnim programom danas je u zgradi Pravnog i Ekonomskog fakulteta UNZE ozvaničen početak radova na kantini i amfiteatru, koje će koristiti ova dva fakulteta.

Zgrada je useljena prije devet godina, a studenti i nastavno osoblje bi do kraja tekuće godine trebali dobiti savremeni amfiteatar i zgradu privedenu svojoj namjeni.

Unapređenje uslova studiranja, kako je istaknuto, svrha je realizacije ova dva projekta na pomenutim fakultetima, za koje je Vlada ZDK opredijelila 1.5 miliona KM.

Prof.dr.sc. Larisa Velić, dekanesa Pravnog fakulteta UNZE kazala je da će amfiteatar biti od velike koristi, jer će imati i kabinu za prevođenje. “Mi sarađujemo i sa Evropskim institutom iz Njemačke i drugim fakultetima iz inostranstva, koji ovdje nemaju najbolje uslove. To nije nešto što je za očekivati od jednog UNZE i  Pravnog fakulteta, koji se dobro plasirao na tržištu i BiH, i nadam se da ćemo ovim podići i naš kvalitet rada” , ističe dekanesa Velić.

Na UNZE se nadaju okončanju radova do kraja tekuće godine, ali i privlačenju većeg broja studenta, koji će upisivati Ekonomski i Pravni fakultet, za koje je danas rečeno da predstavljaju ponos cjelokupnog Univerziteta u Zenici, ali i ZDK,  jer studenti pokazuju izuzetne rezultate kako na fakultetima tako i takmičenjima širom svijeta.

“Iz tih razloga nam je važno da im osiguramo kvalitetne materijalne uslove kako bi i ti studenti, koji završe fakultete na UNZE, ostajali u BiH i bili naši najbolji ambasadori i radnici, te kako bi u konačnici imali što bolji kadar  za vođenje ove države i društva”, naglašava Nezir Pivić, premijer ZDK.

Okončanje radova na pomenuta dva projekta očekuje se do kraja tekuće godine, a premijer Pivić je najavio i spremnost Vlade ZDK za dalje unapređenje materijalnog statusa svih uposlenika UNZE, ali i studenata i ubuduće. (M.H.)