Zbog visokih temperatura savjetujemo opreznu vožnju

Meteorolozi su za danas uključili crveni meteo alarm, zbog najavljenih izrazito visokih temperatura. Zbog toga, molimo i vozače da u najtoplijem dijelu dana, ukoliko je to moguće, ne voze na dužim relacijama. Ukoliko ipak morate, pravite češće pauze i unosite u organizam dovoljne količine vode. Budite maksimalno oprezni i skoncentrisani na vožnju. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim satima, očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, naročito na dionicama prema jugu zemlje.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Danas do 18 sati izvode se radovi na mostu u Konjicu (na M-17), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Zbog izrazito frekventne dionice, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnom prelazu Bosanska Gradiška pojačana je frekvencija vozila u oba smjera. Na graničnim prelazima Izačić i Doljani kolona vozila je na izlazu iz naše zemlje. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila je pojačan, ali su zadržavanja za sada do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.