Veliki broj oboljelih, hoće li biti proglašena epidemija morbila u ZDK?

Predstavnici Ljekarske komore ZDK jučer su održali hitan stručni sastanak na temu “Epidemija Morbila i Pertusisa na području ZDK”. Ukazano je na ozbiljnost situacije kada su u pitanju ova zarazna oboljenja na području kantona.

Epidemiolozi, infektolozi, pedijatri i ostali relavantni stručnjaci za ovu oblast, uputili su apel nadležnim za hitno proglašavanje epidemije u ZDK.  Tokom ovog sastanka istaknuto je da je epidemiološka situacija na području ZDK, kada su u pitanju morbile i pertussis na vrhuncu. Alarmantni su podaci o broju oboljelih, a sve je manje i kapaciteta za prijem pacijenata u KBZ.

Od početka ove godine, za nepunih šest mjeseci kroz prijemnu ambulantu Odjela za infektivne bolesti KBZ je prošlo oko 550 djece sa kliničkom slikom krzamaka tj. morbila i 160 djece sa kliničkom slikom velikog kašlja. To je mnogo. Od toga je morbila hospitalizirano oko 100, a sa velikim kašljem je zadržano oko 70 djece. To je velika brojka, mi imamo epidemiju te dvije zarazne bolesti”,  upozorava ispred Ljekarske komore ZDK  prim. sci.dr. Eldira Hadžić, načelnica Odjela  za infektivne bolesti KBZ.

Razlog pojave ovih oboljenja epidemijskih razmjera, ljekari vide u jako velikom broju nevakcinisane djece.

Spec. dr. Maja Karač, načelnica Službe za zdravstvenu zaštiru djece JU Dom zdravlja Zenica podsjeća da su morbile vakcino – preventabilna bolest.

Postoji vakcina koja se na našim prostorima daje od sedamdesetih godina u dvije doze, jedna sa navršenih godinu dana djeteta, a druga doza sa polaskom u školu, tzv. školska vakcina. One su učinkovite i mogu napravitri trajni imunitet kod jedinke za čitav život”, ističe dr. Karač.

Težim kliničkim slikama su najviše pogođena djeca predškolskog uzrasta, u najvećem broju nevakcinisana, koja se svakodnevno javljaju i u zenički Dom zdravlja. Pedijatri upozoravaju na posljedice ove bolesti.

Najčešće komplikacije koje mogu izazvati su gnojne upale uha, pluća, encefalitis ili upale mozga i najgora od svih komplikacija koja se može desiti je subakutni sklerozirajući panencefalitis, to je stanje koje se nakon preboljelih morbila može javiti i nakon par godina i dovesti do smrti”, pojašnjava Karač.

Zabrinjavajuće. Pitali smo nadležne u ZDK , zašto uprkos svim ovim alarmima epidemija u ZDK još uvijek nije proglašena?

Dr. Senad Huseinagić, v.d. direktora INZ-a pojašnjava da su u pitanju formalno-pravne prepreke.

Razlog je, prije svega, kada je u pitanju takva odluka, da se moraju poštovati zakonske procedure. Ispoštovali smo procedure i  proslijedili prijavu Doma zdravlja Zenica Federalnom zavodu za javno zdravstvo, koje daje stručno mišljenje da li su se stekli uslovi za proglašenje epidemije. ZZJZ FBiH nije nam dao saglasnost”, kaže Huseinagić.

Mišljenja je da proglašenje epidemije ne znači ništa za stavljanje pod kontrolu ovih oboljenja, jer INZ je već izdao preporuke za mjere koje bi se trebale provoditi u svim zdravstvenim ustanovama, ali i građanima. Procedure sa kantonalnog nivoa su ispoštovane, čeka se reakcija sa federalnog nivoa, kada je u pitanju borba protiv ovih oboljenja. (M. Hurem)