Uskoro nastavak izgradnje vangradske dionice GGM-a

Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona i Kantonalna Direkcija za ceste raspisali su obavještenje o nabavci za odabir izvođača radova za rekonstrukciju dijela regionalne ceste R445 Zenica – Lašva u sastavu vangradske dionice Glavne gradske magistrale (GGM) u Zenici. Nastavak radova na zeničkom GGM-u čekao se više od osam godina, od kako je u aprilu 2016. godine svečano puštena u promet 3,25 kilometara duga gradska dionica GGM-a.

-Regionalna cesta R445 spada u značajne putne pravce u Zenici i Kantonu, a posebno nakon okončanja izgradnje Glavne gradske magistrale. Izgradnjom mosta Drivuša preko željezničke pruge i rijeke Bosne, dionica regionalne ceste poprima još veći značaj jer predstavlja vrlo dobru vezu putne mreže na lijevoj obali rijeke Bosne sa magistralnom cestom M-17 i autocestom na koridoru Vc. Moji saradnici u Ministarstvu i Vlada ZDK opredijeljeni smo da se ovaj kapitalni projekat što prije realizuje jer smo za to osigurali sredstva. Nadam se da će radovi krenuti na vrijeme jer je krajnje vrijeme da se smanje gužve na ulazu, odnosno izlazu iz grada, kao i da se novim kanalizacionim i vodovodnim mrežama, razvođenjem gasovodne mreže itd stvore uslovi za kvalitetniji život više hiljada stanovnika ovog dijela Zenice ali i unaprijedi privredni ambijent u ovoj industrijskoj zoni grada – kaže Adnan Šabani, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Zeničko – dobojskog kantona.

Ukupna dužina vangradske dionice GGM-a u sklopu regionalne ceste R445 je 4,06 kilometara, a prva faza koja je predmet objavljenog javnog poziva je dionica dužine 1,25 kilometara i prostire se kružnog toka Bojin vir do skretanja za naselje Lukovo Polje.

Na početnoj dionici trase put je isprojektovan sa dvije saobraćajne trake sa obostranim pješačkim stazama, dok je na dionici trase kroz privredno-industrijsku zonu Raspotočje put isprojektovan sa tri saobraćajne trake, od kojih je srednja traka predviđena isključivo za skretanja lijevo/naizmjenično.

Procijenjena ukupna vrijednost okvirnog sporazuma bez PDV-a iznosi 3.173.504,27 KM