U utorak premijera predstave „Moram ti nešto reći“

Kraj umjetničke sezone, Dječija, omladinska i lutkarska scena Bosanskog narodnog pozorišta obilježiće jednom premijerom. Radi se o predstavi za mlade, „Moram ti nešto reći“, po tekstu Selme Ćosić i Nedžme Čizmo i režiji Selme Ćosić.

Tema predstave „Moram ti nešto reći“ je vrlo aktuelna. Govori o onome sa čime se mladi suočavaju na internetu i društvenim mrežama pogotovo sada u vrijeme umjetne inteligencije koja omogućava kreiranje izmišljenih događaja. Ovom premijerom u funkciju se vraća podrumska scena koja pruža obilje mogućnosti, kaže Ermina Nišić, rukovoditeljka DOL scene. „Ova predstava je dokaz kako dramski studio omogućava svojim polaznicima da dožive kreativne vrhunce i prije kraja svog srednjoškolskog obrazovanja. Ovo je još jedan ponos koji će sigurno DOL scena nositi kroz slijedeću sezonu“.Priča prati tinejdžerku Milu koja postaje predmetom maltretiranja i ismijavanja zbog jedne grube on-line šale što odlazi predaleko. Paralelno pratimo i sudbine tinejdžera spremnih da ugroze i svoje zdravlje ne bili dobili nove pratioce na mrežama. Selma Ćosić kaže kako su osim nje i Nedžme Čizmo na tekstu radili i mladi glumci koji su tu unijeli i vlastita negativna iskustva. „ Sama ideja teksta je jako važna kako za mlade tako i za njihove roditelje. Da vide šta je to što se njihovoj djeci može desiti „on line“ i da pronađu način da zaštite svoju djecu od takvih stvari i da budu upućeni da biti onlajn nije tako jednostavno i da dati svom djetetu dati mobilet i nije tako sigurno“.

Ema Duraković, koja tumači noseći lik Mile ističe kako je u scenario unijela i svoja vlastita traumatična iskustva i opisuje kako doživljava Milu. „ Ja smatram da je ona jako hrabra i samostalna djevojka koja je prošla kroz mnogo toga u životu. Kako porodičnih problema tako i sa roditeljima. Mislima da je bila stvarno samostalna većinu svog života i da je hrabra za samo šesnaestogodišnju djevojku. Vidimo i momenat pada njenog karaktera kada upoznaje svoju prijateljicu Almu“. Život glavne junakinje zagorčava njena manipulativna i narcisoidna prijateljica Alma koju igra Sara Džanić. Ona kaže kako je radeći na predstavi shvatila koliko takvih osoba prepoznaje u svom okruženju. „ Nisam toga ni bila svjesna. Oni nas manipulišu upravo da ne vidimo šta rade. Oni nam indirektno govore neke stavri koje nas povrijede i učine nesigurnim. Iz tog razloga mi je bilo zanimljivo istraživati o takvim ličnostima i teško mi je shvatiti da neko može biti takav“.Predstava „Moram ti nešto reći“ žanrovski spada u tragikomediju. U njoj igra čak 23-oje polaznika dramskog studija. Premijera je u utorak , 18. juna na podrumskoj sceni BNP-a. (D.T.)