U Gradskoj upravi potpisano 30 ugovora za nabavku opreme privatnim preduzećima

U Gradskoj upravi Zenica danas su potpisani ugovori sa 30 korisnika u okviru Programa mjera za utrošak podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2024. godini.

Za podsticaj razvoja postojećih obrta, mikro i malih preduzeća, korisnicima je opredijeljeno 116.540 KM, dok je 13.918 KM  dodijeljeno za jačanje i razvoj ženskog poduzetništva.

Ovo je druga mjera, od ukupno četiri, koliko će ih biti realizarano kroz Program mjera za utrošak podsticajnih sredstava namijenjenih za oblast privrede u 2024. godini. Danas, podrška postojećim obrtima, mikro i malim preduzećima, kao i razvoj ženskog poduzetništva na području Zenice.

Korisnici ne kriju zadovoljstvo. Emina Talić Hakanović, vlasnica PPU “Abakus Zenica”, kaže da je korisnica podsticajnih mjera kroz ovaj Program još od vremena kada su bili Start Up, što im je i pomoglo, kako kaže, da osnuju PPU Abakus. “Sada nam je značajno jer i nakon toliko godina privatni vrtići nemaju sufinansiranje, troškovi su veliki, tako da ćemo mi iskoristiti ova sredstva za unapređenje naše kuhinje, nabavkom profesionalnih peći ”, istakla je Talić Hakanović.

Prema riječima gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića, u sklopu četiri mjere koje će se provesti kroz pomenuti Program, iz Budžeta Grada Zenica izdvojeno je 300.000 KM, a cilj je usmjeriti, mlade, prije svih da se bave privatnim poslovima. “Danas smo potpisali ugovore za nabavku opreme za 30 firmi sa područja grada Zenice. Zenica je bila u zastoju, kada su u pitanju razvoji privatnih biznisa. Uvidjeli smo da ćemo kroz podsticaje doprinijeti povećanju interesa naših sugrađana da se bave privatnim poslovima, i mogu reći da su u posljednje vrijeme u uzlaznoj putanji”, naglasio je gradonačelnik Kasumović.

Kroz programe mjera za podršku u oblasti privrede u posljednjih šest godina je podržano preko 200 korisnika, ističe gradonačelnik Kasumović. Za petak najavljuje potpisivanje narednih ugovora, koji se ovaj put odnose na podršku prvim biznisima u gradu Zenici. (M.H.)