Svečana promocija Škole hifza: Promovirano 140 novih polaznika

U nedjelju, 9. juna 2024. godine u Islamskom centru Sultan Ahmed Zenica upriličena je promocija Škole hifza Medžlisa Islamske zajednice Zenica. Promociji su prisustvovali muftija zenički hafiz prof. dr. Mevludin ef. Dizdarević, glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica, voditelj Škole hifza hafiz prof. dr. Safet ef. Husejnović, hafizi/muhafizi, imami, mnogobrojni donatori i prijatelji Škole.

Predstavljajući Školu hifza, muhafiz hafiz Husejnović je istakao da je škola podijeljena u tri nivoa u skladu sa uzrastom, a da su od nove mektebske godine u džematima formirane džematske škole hifza koje pohađa 140 polaznika koji su promovirani na ovoj svečanosti. Posebno se zahvalio muftiji Dizdareviću i glavnom imamu Kobilici, kao i predhodnom muftiji Dautoviću i glavnom imamu Salkici na podršci koju su dali formiranju i razvoju Škole, ali i prijateljima koji pružaju veliku podršku funkcionisanju Škole.

U nastavku svečanosti, polaznici Škole hifza hafiz Madžid Aganhodžić, Muaz Aganhodžić i Selmedin Smajić su proučili kraći program ilahija, dok je odlomak Kur'ana proučio Amar Džikić.

Glavni imam mr. Sumedin ef. Kobilica se zahvalio svim prijateljima i donatorima koji doprinose tome da Škola hifza ostvaruje odlične rezultate, čemu je najbolji pokazatelj veliki broj hafiza koji izlazi iz Škole podsjećajući da je Zenica nekada imala samo jednog hafiza a da smo u proteklih tridesetak godina svjedočili promociji – hafiskim dovama za 63 nova hafiza.

Svim prijateljima i donatorima Škole hifza su uručene zahvalnice za doprinos razvoju i funkcionisanju, a zahvalnice su osim pojedincima uručene i uposlenicima i imamima Medžlisa Zenica te džematima Novo Radakovo i Sejmen.

Muftija Dizdarević je iskazao zadovoljstvo što prisustvuje ovoj svečanosti te je poručio: “Uzvišeni Allah čuva Kur'an, a Kur'an čuva nas. Kur'an čuva naš identitet i naše postojanje, sa Kur'anom mi jesmo ono što jesmo.”

Muftija je poručio da Škole hifza opravdavaju svoje postojanje, ali da se moraju razvijati u unapređivati. “Zadovoljni smo sa radom Škole hifza, ali moramo stalno raditi na njenom razvoju i unapređenju. Moramo raditi na tome da Škole Kur'ana pored toga što polaznike podučavaju Kur'anu napamet, postaju mjesta u kojima se izučava Kur'anska riječ, Kur'anski stil, estetika Kur'ana i tefsir Kur'ana.”

izvor:mizzenica.ba