Italijani u svom stilu savladali selekciju BiH

U posljednjoj provjeri uoči nastupa na Evropskom nogometnom prvenstvu večeras je u Empoliju na stadionu Carlo Castellani selekcija Italije savladala selekciju Bosne i Hercegovine 1:0. Naša selekcija ponovo je odigrala dobru utakmicu, koja nakon utakmice sa Engleskom polako trasira put kojim bi trebali ići u budućnosti.

Prvo poluvrijeme utakmice u Empoliju očekivano proteklo je u dominaciji domaće selekcije. Bili su Azuri bolji rival i nakon 45 minuta igre sasvim zasluženo su imali prednost od 1:0. Frattesi je pogodio u 38. minuti nakon asistencije Chiese. Ubacio je krilni napadač sa lijeve strane, a Frattesi je pogodio sa 10-ak metara gornji desni ugao u prvom poluvremenu izuzetno dobrog Pirića. Ono za čim treba žaliti jeste neiskorištena prilika, tačnije odbrana Donnarumme nakon pokušaja Hajradinovića. Naime, u začetku jednog napada Italije Calafiori je uputio jedan poprečan pas, Hajradinović je presijekao uzeo loptu i dobro šutirao, ali je Donnarumma sjajno odbranio. Bilo je to u sedmoj minuti igre. Pored postignutog gola domaća selekcija je imala priliku i preko Chiese u 10. minuti kada je nakon dobrog šuta sa gol linije loptu izbacio Ahmedhodžić. Četiri minute kasnije nakon pasa sa Jorginhom, Frattesi izlazi sam ispred Pirića ali mu je naš goluman iščeprkao loptu iz nogu.

U drugom dijelu utakmice Italijani prvu priliku imaju u 57. minuti. Nakon jedne akcije Jorginho je pokušao lobovati Pirića, ali je lopta otišla preko gola. Pokušao je isti igrač i sedam minuta kasnije. Sjajnu akciju i šut Jorginha zaustavio je Pirić još jednom fantastičnom intervencijom. Nastavio je Pirić “izluđivati” Jorginha svojim intervencijama i u 73. minuti kada je Italijan još jednom šutirao, a Pirić ponovo sjajno odbranio. Imala je naša selekcija sjajnu priliku u 91. minuti da dođe do neriješenog rezultata. Ahmedhodžić je ukrao jednu loptu, izašao sam ispred Donnarumme šutirao, ali je goluman domaće selekcije izašao kao pobjednik. To je ujedno bilo i posljednje uzbuđenje na utakmici.

Kada se analiziraju ova dva meča protiv Engleske i Italije mora se kazati da je selektor Sergej Barbarez “preko noći” uveo neke nove “klince” i novi duh za koji se nadamo da će u budućnosti donijeti rezultate. (Nedžad Glibo)