Novo zanimanje u Industrijskoj školi u Zenici – instalater fotonaponskih sistema

Prateći trendove i zahtjeve tržišta, u JU Mješovitoj srednjoj industrijskoj školi u Zenici je uvedeno novo trogodišnje zanimanje “INSTALATER FOTONAPONSKIH SISTEMA“. Obzirom da fotonaponski solarni sistemi postaju sve popularniji i traženiji, a da sa druge strane nedostaje educiranih i kvalifikovanih radnika za instaliranje ovih sistema, novo zanimanje nudi dobru perspektivu, jer će pomoći osposobljavanju i zapošljavanju mladih ljudi.

„Uvođenje novog zanimanja Instalater fotonaponskih sistema pokazuje našu posvećenost praćenju potreba tržišta rada i daje adekvatan odgovor na zahtjeve koji se u tranformaciji na obnovljive izvore energije postavljaju pred našu zemlju. Učenici koji završe svoje obrazovanje i steknu kvlifikaciju za zanimanje Instalater fotonaponskih sistema bit će osposobljeni da montiraju fotonaponske sisteme, postavljaju električne instalacije i spajaju sve komponente, a takođe će se moći brinuti i za njihov nadzor, redovno održavanje i otklanjanje kvarova. Nastavu će voditi tim stručnih profesora koji je prošao i specijaliziranu obuku“, rekao je Selvedin Botić, direktor JUMS Industrijska škola Zenica.

U junu 2024. godine je upis prve generacije učenika. S ciljem promocije novog zanimanja, u petak, 07.06.2024. godine u 10:00 sati, na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici će biti organizirana ulična promocija gdje će zainteresovani učenici i njihovi roditelji, kao i drugi građani moći dobiti više informacija o novom zanimanju.

Pored ulične promocije, Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i Industrijska škola u  Zenici, u saradnji sa Švicarskim Caritasom i Centrom za ekologiju i energiju, 12.06.2024. godine će organizovati okrugli sto za  predstavnike obrazovnih institucija, privrednog sektora, OCD i medija. Na okruglom stolu će biti prezentirani rezultati istraživanja u ZDK o energetskoj efikasnosti, obnovljivim izvorima energije i o potrebi uvođenja novog zanimanja u koje su bili uključeni učenici završnih razreda, nezaposleni i privredni sektor, te će se diskutovati o mogućnostima i preprekama za provođenje praktične nastave u firmama, da li postoji potreba sa dodatnom obukom odraslih na temu Instaliranje fotonaponskih sistema i na koji način se može poboljšati saradnja između privrednog sektora i obrazovnih institucija.

“Cilj okruglog stola je informiranje javnosti o novinama u obrazovnom sektoru vezanim za uvođenje novog zanimanja i uspostavljanje bolje saradnje između obrazovnih institucija i privrednog sektora”, istakla je Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

Sve navedene aktivnosti su dio projekta: “Inovacije u energetskoj efikasnosti i obnovljivoj energiji za bolje prilagođavanje klimatskim promjenama i smanjenje siromaštva“ koje realiziraju Centar za ekologiju i energiju i Švicarski Caritas u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.