Predstava Narodnog pozorišta Tuzla posljednja u okviru Takmičarskog programa XXIII festivala bh. drame Zenica 2024.

Posljednjeg takmičarskog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024., u četvrtak, 30. maja u 20 sati na Velikoj sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica odigrana je sedma predstava Festivala – „Tri prikazivanja Boga“ Narodnog pozorišta Tuzla. Autor teksta i reditelj predstave je Aleš Kurt.

Prema riječima Aleša Kurta: „Prva priča Onda je došla zima’ se dešava tokom bitke za Staljingrad. Vojnici izmučeni hladnoćom, glađu, granatiranjem i beznađem, traže bilo kakav izlaz. Jedan od njih, izrešetan prilikom pokušaja predaje, tvrdi da mu se prikazao Bog. Druga priča se dešava u koncentracionom logoru Auschwitz. Upoznajemo Hurbineka, dijete koje se rodilo u logoru i Wisniu, logoraša koji dezinficira odjeću onih kojih idu u gasnu komoru. Wisnia, čuven po svom lijepom glasu,uvijek im nešto pjeva. ‘Punat’ je treća jednočinka i dešava se u političkom logoru Goli otok. Logoraši i lokalni ribar tvrde da im se prikazalo nešto. Uprava logora smatra da, ako je u pitanju Bog, to predstavlja ozbiljan problem. U sve tri jednočinke se postavlja pitanje da li je moguće da u ekstremenim situacijama čovjek ugleda Boga? Biblija nam govori da niko nikad nije vidio Boga (Ian 1:18) osim Gospoda Isusa Krista. U Izlasku 33:20 Bog objavljuje: ‘A ti moga lica ne možeš vidjeti, jer ne može čovjek mene vidjeti i na životu ostati.’ “

U predstavi igraju: Boris Balta, Elmir Krivalić, Ivana Perkunić Mešalić, Adnan Omerović, Mirza Pinjić, Siniša Udovičić, Irma Zukić i Edis Žilić. Muziku potpisuju Z&O,  scenografiju Daniel Premec, a kostimografiju Vesna Teodosić. Asistentica reditelja i saradnica za scenski pokret je Belma Lizde Kurt, a dizajner svjetla je Aleš Kurt. Asistent scenografa je  Dino Tozo, korepetitor je Zlatan Mujkić, a inspicijent Dragan Krstić.

Nakon izvedbe predstave, na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ Bosanskog narodnog pozorišta Zenica održan je Okrugli sto koji je vodila Nedžma Čizmo.

U okviru Pratećeg programa sedmog dana XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2024. su u 18.30 sati na Maloj sceni „Žarko Mijatović“ upriličena scenska čitanja dramskih tekstova Hasana Džafića. Scenska čitanja drama „Prognanici“, „Čudnovato“ i „Sena Internet tačka kom tačka ba“, upriličili su glumci i glumice: Selma Ćosić, Lana Delić, Tamara Miličević-Stilić, Faketa Salihbegović-Avdagić, Enes Salković, Adis Mehanović i Emina Muftić, a režiju potpisuje Ajla Bešić.

Prema riječima rediteljice: „Hasan Džafić je učinio mnogo za Festival bosanskohercegovačke drame iza kulisa, i danas, kada nije tu sa nama, sjećamo ga se kroz njegova djela i publici pružamo priliku da zaviri u dio njegovog svijeta. Hasan je bio važna karika bosanskohercegovačke drame i jedan od rijetkih koji je njegovao komediju kao žanr.“

Odigranom sedmom predstavom zaključen je Takmičarski program Festivala, a Svečana dodjela nagrada i Ceremonija zatvaranja XXIII festivala bosanskohercegovačke drame Zenca 2024. zakazana je za petak, 31. maj u 19 sati u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.