U BNP-u predstava “Uobraženi bolesnik”

U subotu, 13. aprila u 20 sati u okviru 27. međunarodne kulturne manifestacije „Zeničko proljeće“ 2024. na sceni Bosanskog narodnog pozorišta Zenica će biti odigrana gostujuća predstava Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac. Riječ je o komediji „Uobraženi bolesnik“, prema tekstu Jean-Baptiste Poquelin Moliera i u režiji Đorđa Nešovića.

Prema riječima dramaturginje i reditelja:

Izazovno je danas, u vremenu u kojem smo suočeni sa post-istinom, najneverovatnijim teorijama zavere (vezanim, recimo, za koronu) baviti se temom medicine, zadržati duh Molijereve komedije, a pritom sačuvati pozorišnu uverljivost. Zbog toga je najveći cilj nas kao autora bio da nađemo tačke koje spajaju Molijerovog i današnjeg Uobraženog bolesnika. Na samom početku procesa rada na predstavi možda nismo u potpunosti shvatali koliko zapravo malo ima razlika između njih dvojice. Kada se bavimo egocentričnošću, sebičnošću, licemerjem, koristoljubljem koje dovodi do raspada porodice, a samim tim provocira i lomove u svakom njenom članu, možemo se slobodno zapitati da li je prošao i jedan jedini dan od vremena kada je Molijer napisao ovu komediju“.

U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Milica Lazović, Nadežda Jakovljević, Natalija Antonijević, Nikola Milojević, Avram Cvetković, Nenad Vulević, Čedomir Štajn, Bogdan Milojević. Dramaturginja predstave je Isidora Milosavljević. Scenografiju potpisuje Ana Kolbjanova, a kostimografiju Jelena Janjatović. Za scenski govor je zadužen Đorđe Marković, a za muziku Dragoslav Tanasković.