Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica počeo je provođenje istraživanja o prehrambenim navikama i stanju uhranjenosti studentske populacije Univerziteta u Zenici, čija je realizacija planirana od marta do decembra 2024. godine.
Svim studentima, kako navode iz Instituta, besplatno će biti dostupan pregled i savjetovanje s nutricionistom, u sklopu kojeg će se uraditi detaljna analiza sastava tjelesne mase i procjena prehrambenih navika. – “Zvanično smo počeli sa realizacijom ovog projekta odnosno sa anketiranjem i pregledom studenata i planirano je da se završi do kraja ove godine. Ovim istraživanjem planirano je obuhvatiti minimalno oko 400 studenata a možda i više. Metodologija je u suštini provođenje anketnog upitnika o njihovim prehrambenim navikama kao i procjena stanja uhranjenosti odnosno mjerenje analize sastava tijela na profesionalnom uređaju i neka antropometrijska mjerenja kako bismo što preciznije utvrdili njihov sastav tijela i stanje uhranjenosti. Planiramo i mjerenje krvnog pritiska kao preventivni pregled ranog otkrivanja hipertenzije među mladom populacijom jer se sa ovim problemom u posljednje vrijeme sve češće susrećemo ne samo kod mladih ljudi nego i kod djece, a naročito kod adolescenata. Iako je mali broj studenata koji su do sada pregledali utvrđen je poprilično veliki broj onih koji imaju ove probleme”, kazala je Maja Jonjić Trifković, nutricionistica Instituta za zdravlje i sigurnost hrane. Iz Instituta su pozvali sve studente Univerziteta u Zenici da prepoznaju značaj ovog istraživanja i odazovu se na njihov poziv. – “Statistike govore kako su pogoršane prehrambene navike mladih ljudi. Zbog promjene života i ubrzanog tempa najčešće biraju brzu hranu koja je nezdrava, ali i preskaču obroke. Za njih su jako važni uravnoteženi obroci a posebno doručak. Dugoročno nezdrave navike dovode do pretilosti a s tim i brojne hronične bolesti stoga mi upravo ovim projektom želimo to pokušati spriječiti koliko možemo”, kazala je Jonjić Trifković. Cilj istraživanja je utvrditi prehrambene obrasce studenata te identificirati potencijalne negativne trendove među studentskom populacijom, što će pružiti osnov za buduće ciljane intervencije i rad sa studentima, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica. Ovaj projekat realizuje se uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.