Postignut dogovor: Rudarima će biti isplaćene januarske i februarske plate

Postignut je dogovor o isplati januarskih i februarskih plata rudarima RMU Zenica. Nakon njihovog protesta ispred zgrade Vlade FBiH, uslijedio je sastanak dvije delegacije od sat i po vremena, a kojem su prisustvovali predstavnici Sindikata, Vlade FBiH i direktor Elektroprivrede BiH. 

Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije obratio se javnosti nakon sastanka te istakao da Vlada i Sindikati imaju apsolutnu sinergiju te je ponovno ishod sastanka pozitivan i da će plate biti isplaćene – obezbijeđena su finansijska sredstva u budžetu FBiH te će se iskoristiti u narednim danima za isplatu.
Lakić je također dodao kako su zajedno konstatovali da proizvodnja u RMU Zenica nije bila na zadovoljavajućem nivou, ali i najavio da će u narednom periodu biti odlučeno o budućnosti ovog rudnika.

Sinan Husić, predstavnik Sindikata istakao je kako nastavak razgovora nije bio jednostavan.

Kako objašnjava, jučer nisu bili spremni prihvatiti ponuđeni model te naredne sedmice očekuju da se dostavi usaglašeno rješenje o isplati plata – elaborat o RMU Zenica je jučer dostavljen resornom ministarstvu i EP BiH te traže da se u narednih 15 dana donese odluka o statusu ovog rudnika.

Lakić je kazao da bi realizacija isplate plata rudarima mogla biti već naredne sedmice. Jučer su odbili rok od 20 dana, koji im je prvobitno ponudila Vlada FBiH.

“Problem pravljenja tranzicije je problem kompletne Vlade, predložio sam premijeru da sutra izvijesti Vladu o svim dešavanjima”, rekao je Lakić odgovarajući na pitanje o dostavljenom elaboratu o RMU Zenica.

(Vijesti.ba)