Obilježen završetak radova na dogradnji i obnovi Općinskog suda u Zenici

zdk.ba

Prigodnom svečanošću danas je novoizgrađeni aneks zgrade Općinskog suda u Zenici zvanično otvoren.

Bez Evropske unije I njene šire podrške modernizaciji infrastrukture I poboljšanju uvjeta rada u pravosudnim organima to ne bi bilo moguće. Upravo vladavina prava I borba protiv korupcije treba da je glavna vodilja Bosne I Hercegovine na pristupnom putu ka Uniji. Tome u prilog za svaku je pohvalu činjuenica da je zenički Općinski sud, kako je potvrđeno prilikom današnje svečanosti, sud koji najbolje radi u našoj državi.

“Proširenje, odnosno izgradnja novog aneksa I adaptacija stare postojeće zgrade je prvo značajnije ulaganje I adaptacija još od davne 1960 godine. Nove sudnice, prostor za arhivu, kompletna adaptacija sudske pisarnice, konačno lift I prostorija za zaštićene svjedoke na ukupno 2 300 kvadratnih metara novog prostora na raspolaganju je Općinskom sudu I građanima Zenice zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije u iznosu većem od 2 miliona eura”, istakla je Dženana Brković, predsjednica Općinskog suda u Zenici zahvalivši se svim partnerima na podršci.

U Delegaciji EU u našoj zemlji ističu posebno zadovoljstvo što je novi aneks zgrade Općinskog suda u Zenici otvoren u sedmici kada je Evropsko vijeće dalo zeleno svjetlo za pregovore Bosne I Hercegovine za pristupnici Uniji.

Vrpcu je zajedno sa predsjednicom Brković simbolično presjekao Stefano Ellero šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH istakavši da je u ostvarivanju misije vladavine prava I demokratije važna saradnja pravosudnih organa sa izvršnom vlašću.

Upravo je premijer Vlade ZDK Nezir Pivić u svom obraćanju posebno pohvalio sve zaposlene u Općinskom sudu na njihovim izvrsnim rezultatima.

Da rade vrlo dobro I odlično pokazuju I sami rezultati Općinskog suda posljednjih decenija, no prisutne zvanice I gosti danas su se mogli uvjeriti da nosioci pravosudnih funkcija I drugo osoblje ovog suda rade zapravo najbolje u državi. Prema riječima kolega iz VSTV-a oni su šampioni među sudovima.

“Sada je ovaj sud, prema projektu koji radimo u saradnji sa Kraljevinom Švedskom, postao sud – mentor, dakle zenički će Općinski sud obučavati druge sudove pozitivnim praksama”, riječi su Halila Lagumdžije, predsjednik VSTV-a.

Kamen temeljac za aneks zgrade Općinskog suda postavljen je 2021.godine. Ovaj prostor jedan je od ukupno 17 u BiH čiju je adaptaciju I modernizaciju podržala Evropska unija. Kako je rekao danas premijer Pivić, nadaju se saradnji I podršci I dalje, kod adaptacije Kantonalnog suda, medju ostalim s ciljem kako bi započete reforme na borbi protiv korupcije u ovom kantonu, dobile novi zamah. Vlada Norveške je također pružila značajnu finansijsku podršku, a uz glavnog finansijera projekta izgradnje I adaptacije, Evropske unije, partneri su bili Vlada ZDK I Grad Zenica.  (A.H.)