MEDŽLIS ZENICA: Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedra u džematu Donja Vraca

Muslimani večeras prigodnim programima obilježavaju 17. noć Ramazana koja se vezuje za Bitku na Bedru. Centralna svečanost povodom mubarek noći Lejletu-l-Bedra na području Medžlisa Zenica bit će održana u džematu Donja Vraca.

Poruke Bedra su mnogoznačne i mnogobrojne,a one najvažnije za naš program je predstavio hafiz Fahir ef. Arnaut,imam Potočke džamije u Zenici.

Bitka na Bedru nas asocira na čudo,kaže hafiz Fahir ef. Arnaut. Allah dš.š. je poslao meleke i pobijeđeni su dušmani. Ali,nikada muslimani ne smiju smetnuti sa uma da je Allah poslao pomoć onda kada su Poslanik i njegovi ashabi dali sve od sebe. Ja bih kazao,nema čuda bez truda,ističe naš sagovornik.

“Jedna od najvećih poruka Bedra za mene je da za život treba znanje. Božiji Poslanik je oslobađao zarobljene neprijateljske vojnike ukoliko nauče čitati i pisati 10 muslimana. Iako je to bio rat,iako je to bila bitka,Allahov Poslanik nas uči da je za život potrebno znanje”, naglašava ef. Arnaut.

Medžlis Islamske zajednice Zenica organizuje centralnu svečanost sa Mevludskim programom i predavanjem u povodu mubarek noći Lejletu-l-Bedra.

Ova svečanost održat će se u utorak, 26. marta 2024. godine, poslije teravih-namaza u džematu Donja Vraca, džamija Donja Vraca.

Program izvodi hor „Havd“, a predavanje će kazivati glavni imam Medžlisa IZ Zenica mr. Sumedin ef. Kobilica. (Š.B.)