Naredne srijede zakazan protest rudara zbog neisplate plata u Rudniku Zenica

Zbog neisplate januarske i februarske plate u Rudniku Zenica, Upravni odbor samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH donio je zaključak o održavanju mirnih protesta ispred sjedišta federalne vlade u Sarajevu za srijedu,27. marta sa početkom u 11 sati,potvrdio je Nedžad Duraković,član rukovodstva Sindikata zeničkog rudnika.

Prije desetak dana na sastanku predstavnika Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH i resornog federalnog ministra, Vedrana Lakića sa članovima Uprave i Sindikata Rudnika Zenica,kao i predsjednikom federalnog sindikata Sinanom Husićem,najavljeno je da bi isplata dvije plate trebala biti realizovana do kraja ove sedmice.

-Nažalost ni danas nemamo nikakvih informacija da li je blizu rješenje za isplatu dvije plate,kazao je Duraković.

Sindikat Rudnika Zenica u saradnji sa granskim federalnim sindikatom vrši pripreme za organizaciju mirnih protesta na kojima bi, po trenutnim planovima, trebalo biti više stotina učesnika iz svih rudnika iz sastava Koncerna.

Zbog kašnjenja u isplati plata, u jedinom proizvodnom pogonu Rudnika Zenica, jami Raspotočje, 6. marta otpočeo je radnički neposluh. (Š.B.)